Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izrael pokušava da spasi posrnuli šekel

  EU upozorava Srbiju da NE SELI ambasadu u Jerusalim

  Evropska unija (EU) očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem za članstvo u EU i da ne sele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

  „I Kosovo i Srbija identifikovali su integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. EU očekuje od Srbije i Kosova da deluju u skladu s tim opredeljenjem“, naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu.

  Borel je dodao da se „kao deo procesa pregovora o pristupanju EU, od Srbije očekuje da postepeno uskladi svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama s pravnom tekovinom i politikom EU“.

  „U tom kontekstu, svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu razlog je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“, naglasio je.

  Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, odnosno medjusobno priznanje Kosova i Izraela, predvidjeno je sporazumima koje su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Beloj kući sa predsednikom SAD Donladom Trampom.

  Visoki predstavnik EU podseća da je „dugogodišnji stav EU je da se u pregovorima mora naći način za rešenje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane“.

  Borel je naveo da je „Srbija stala uz Deklaraciju visokog predstavnika u ime EU od 15. avgusta“ i da je „u zaključcima iz 2017. Evropski savet podvukao da je stav EU o Jerusalimu neporomenjen“.

  „Pitanje Jerusalima je pitanje konačnog statusa. U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu“, dodao je Borel.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE