Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ilon Mask

  EU upozorava Maska na dezinformacije na X-u povodom sukoba u Izraelu: Traže hitne mere

  U vreme kada se digitalni prostor sve više koristi za širenje dezinformacija i ilegalnog sadržaja, Evropska Unija je odlučila da preduzme korake. Najnovija meta u ovom kontekstu je platforma X, čiji je vlasnik Ilon Mask, a visoki zvaničnik EU upozorava Maska na dezinformacije na X-u povodom sukoba u Izraelu.

  Odakle potiče problem?

  Platforma X, nekada poznata kao Twitter, našla se na udaru kritika zbog neefikasne moderacije sadržaja, posebno u svetlu nedavnih napada u Izraelu. EU je posebno zabrinuta zbog širenja dezinformacija i ilegalnog sadržaja na platformi, što je dovelo do javnog upozorenja upućenog Ilonu Masku.

  Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton poručio je vlasniku platforme X, Ilonu Masku, da se na toj društvenoj mreži “šire dezinformacije“ vezane za sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

  „Zbog toga vas pozivam da hitno osigurate da vaši sistemi budu efikasni i obavestite moj tim o preduzetim kriznim merama“, naveo je Breton u pismu Masku u koje je Rojters imao uvid.

  Međutim, Breton nije naveo o kakvim dezinformacijama je reč, piše portal WebMind. 

  Američki milijarder Ilon Mask odgovorio je EU.

  „Naša politika je da je sve otvorenog koda i transparentno, pristup za koji razumem da ga EU podržava. Molimo Vas da navedete kršenja na koja se pozivate na platformi X kako bi javnost mogla da ih vidi“, napisao je Mask sa svog zvaničnog naloga na X, komentarišući pismo evropskog komesara.

  Digitalni servisni akt (DSA)

  Evropska Unija je nedavno ažurirala svoj Digitalni Servisni Akt (DSA), koji sada postavlja strože zahteve za velike online platforme kao što je X. Prema ovom zakonu, platforme su obavezne da preduzmu mere protiv štetnih lažnih informacija i da deluju savesno na prijave o ilegalnom sadržaju.

  Ilon Mask i kontroverze

  Od preuzimanja Twittera, Ilon Mask je napravio niz promena koje su dodatno zakomplikovale situaciju. Ukidanje verifikacije naloga i promene u politici moderacije sadržaja samo su neki od koraka koji su doveli do povećane pažnje regulatornih tela.

  Više na ovu temu pročitajte na portalu WebMind. 

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Britta Pedersen/Pool via AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE