EU traži objašnjenje od Fejsbuka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU traži objašnjenje od Fejsbuka

  Komesarka Evropske unije za pravosuđe Vera Jourova poziva Fejsbuk da razjasni jesu li lični podaci Evropljana, bez njihovog znanja, nekontrolisano prikupljani putem te društvene mreže.

  Jourova će poslati pisani zahtev glavnoj operativnoj direktorki Šeril Sandberg u ponedeljak, objavio je nemački list Bild am Zontag, a prenosi Hina.

  Kompanija za analizu podataka Kembridž Analitika našla se pod lupom, nakon što je uzbunjivač koji je pomogao da se kompanija osnuje rekao listu Gardijan da su podaci oko 50 miliona korisnika uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

  Kompanija je optužena za nezakonito prikupljanje informacija o korisnicima Fejsbuka nakon obmanjujućeg pristupa. U komentaru nemačkom listu Jourova je to nazvala “zloupotrebom” podataka korisnika Fejsbuka i naglasila da je ona “totalno neprihvatljiva”.

  Ona je kazala da je taj “skandal” upozorenje korisnicima da razmotre šta se događa s njihovim podacima.

  Bivši menadžer Fejsbuka: Krali smo podatke i preko igrica

  Bivši menadžer u Fejsbuku Sendi Parakilas izjavio je da su profili korisnika “roba” koja se svaki dan prodaje, i otkrio na koji način su se podaci krali od korisnika i preko popularnih igrica.

  Parakilas je za Vašington post rekao da je za Fejsbuk radio 2011. i 2012. godine i da je vodio tim koji je bio odgovoran za sprovođenje pravila o zaštiti podataka korisnika na Fejsbukovoj platformi za aplikacije.

  Ta platforma je uključivala i dobro poznate i popularne igrice poput Candy Crusha i FarmVillea, kao i mnoge druge, naveo je Parakilas.

  Kako navodi, Fejsbuk u to vreme nije baš previše brinuo o zaštiti podataka korisnika, a afera s Kembridž Analitikom je pokazala da se to nije promenilo ni u narednih nekoliko godina.

  Parakilas je, objašnjavajući kako te platforme funkcionišu, rekao da svaki put kada korisnik prihvati neku aplikaciju koja se spaja preko Fejsbuka pojavi mu se disklejmer u kojem se od korisnika traži dozvola da aplikacija pristupi podacima na korisnikovom.

  “U vreme kada je Kembridž Analitaka skupljala podatke o korisnicima, Fejsbuk je dozvolio programerima pristup i podacima vaših prijatelja, iako ti prijatelji nikad nisu ni instalirali tu aplikaciju, niti su pristali da ta aplikacija koristi njihove podatke.”

  To je programerima omogućilo da vrlo brzo stvore ogromne baze podataka. Postojao je način da se isključi opcija da aplikacija ima pristup podacima vaših prijatelja, ali ta se opcija nalazila duboko u Fejsbukovim postavkama i to ne baš na svim jezicima, navodi Parakilas,.

  Ono što je najgore, jednom kad bi podaci s Fejsbukovih servera prešli kod programera, Fejsbuk više nije imao kontrolu nad njima, niti je znao u kakve će se svrhe ti podaci koristiti, dodao je on.

  Izvor: Danas, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE