Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  restrikcije

  EU sa 75 miliona evra pomaže Kosovu u energetskoj krizi

  Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Šunjog i prvi zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi potpisali su sporazum po kom će Unija preneti Kosovu 75 miliona evra kao direktnu finansijsku pomoć u borbi sa energetskom krizom.

  Iznos od 75 miliona evra je prva tranša novca koju će Kosovo dobiti iz paketa energetske podrške EU za Zapadni Balkan u vrednosti od milijardu evra.

  Ceo paket će biti isporučen u dva dela od po 500 miliona evra, pri čemu se prvi paket odnosi na pružanje direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, a drugi deo ima za cilj tranziciju regiona prema čistoj energiji i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

  Ambasador Šunjog je najavio da će 25 miliona evra namenjenih Kosovu, biti usmereno na subvencionisanje računa za energiju i alternativne metode grejanja kao što su drva i pelet za oko 200.000 domaćinstava, uključujući tu i penzionere, samohrane majke, korisnike socijalnih programa i marginalizovane grupe.

  Dodao je da će 15 miliona evra biti usmereno na motivisanje građana da štede energiju tako što će domaćinstvima obezbediti subvencionisanje računa za energiju u visini uštede koju su ostvarili u odnosu na isti mesec prošle godine.

  Ta mera važiće za period januar-april 2023. godine i trebalo bi da je iskoristi oko 160.000 domaćinstava.

  Preostalih 35 miliona evra biće upotrebljeno za pomoć domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima za povećanje energetske efikasnosti.

  EU je najveći donator finansijske pomoći za Kosovo, sa 1,2 milijarde evra obezbeđenih kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA) I i II, od 2007. do 2022. godine. Unija je i najveći trgovinski partner Kosova.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE