Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogatstvo

  EU predlaže nova pravila protiv „širenja zaraze“ propalih banaka

  Podstaknuta poremećajima u bankarstvu u SAD i Evropi, Evropska komisija je predložila nova pravila za spasavanje banaka u teškoćama, ali bez uspostavljanja jedinstvenog sistema garancije za uloge na nivou EU.

  Predloženi tekst, o kojem će morati da pregovaraju države članice i poslanici Evropskog parlamenta, ima za cilj da podstakne upotrebu „zaštitnih mreža“ koje finansira sam bankarski sektor, umesto da se pribegava državnim fondovima, kako bi se zaštitile štediše u slučaju propasti malih i banaka srednje veličine.

  „Finansijske institucije EU su dobro kapitalizovane, visoko likvidne i pod strogim nadzorom, ali u vremenima krize države imaju tendenciju da se više oslanjaju na novac poreskih obveznika, nego na šeme garancije depozita koje finansira bankarska industrija“, primećuje Komisija.

  Po okviru, srednjim bankama može biti teško da pristupe garantnim šemama.

  Brisel stoga želi da omogući ovim ustanovama lakši pristup finansiranju iz garantnih fondova kako bi ispunili uslove potrebne za zaštitu svojih štediša u slučaju krize, čime se smanjuje i rizik od „širenja zaraze“ na druge banke.

  Međutim, „prva i glavna linija odbrane banaka mora ostati njihova sposobnost da same apsorbuju gubitke“ zahvaljujući sopstvenim sredstvima, podložne strogim pravilima, insistirao je Valdis Dombrovskis, potpredsednik Komisije, tokom konferencije za novinare u Strazburu.

  Uopšteno govoreći, tekst ima za cilj da „zaštiti realnu ekonomiju od uticaja bankrota“, na primer ohrabrujući države da prebace račune posrnule banke u zdravu što je „manje uznemirujuće“ za klijente nego sama likvidacija neke banke.

  Konačno, ako se zaštita depozita održi na nivou od 100.000 evra po deponentu i po banci, tekst usklađuje standarde širom EU proširujući zaštitu na depozite javnih subjekata – bolnice, škole, opštine, kao i određenih vrsta fondova kao što su investiciona društva.

  Reforma (ni)je reakcija na nedavne kolapse banaka

  Nedavni kolaps u Banke Silicijumske doline u SAD (SVB) i Signature Bank, a zatim hitno preuzimanje banke Kredi Suis od strane njene „sunarodnice“ UBS, i turbulencija nemačkih banaka na berzi, nedavno su izazvali strahove od šire krize bankarstva.

  „Ove propasti banaka u Sjedinjenim Državama i Švajcarskoj, i nastale tenzije, podsećaju zašto nam je potreban jak i funkcionalan sistem da se nosimo sa svim bankama, bez obzira na veličinu, kada naiđu na probleme“, rekao je Dombrovskis.

  Međutim, ova reforma nije „reakcija na ove događaje“, insistira Komisija, čiji je tekst deo napora da se zaokruži bankarska unija teško uspostavljana od 2012. godine.

  Bankarska unija je nadzor nad najvećim bankama u EU stavila pod odgovornost Evropske centralne banke (ECB).

  Protivljenje Nemačke i Italije

  Jedinstveni sistem garancije depozita u celoj EU bi omogućio da se ova unija završi, dok je evropsko tržište i dalje fragmentisano, te bi se, po pristalicama reforme, omogućilo stvaranje pravih prekograničnih evropskih grupa za bolje finansiranje privrede.

  Ali ovo udruživanje garancija godinama je nailazilo na žestoku nevoljnost Nemačke i drugih severnih država, koje strahuju da će njihove štediše platiti za propuste banaka u južnim zemljama.

  Italija koja je veoma zadužena, takođe je neprijateljski raspoložena prema ovoj reformi koja bi ograničila mogućnost njenih krhkih banaka da konsoliduju svoje bilanse kupujući italijanske državne obveznice.

  Mada tekst koji je predložio Brisel ostaje daleko ispod svakog objedinjavanja, ECB je ipak pozdravila taj „pragmatičan i važan napredak“.

  Nova pravila će „omogućiti vlastima da upravljaju bankarskim krizama na efikasniji i usklađeniji način, te su stoga važan korak ka završetku izgradnje bankarske unije“, rekli su čelnici Nadzornog odbora ECB u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE