Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU pojačava proizvodnju municije i projektila

  Savet Evropske unije i Evropski parlament postigli su preliminarni dogovor o zakonu koji treba da ubrza proizvodnju municije u EU, i koji predviđa izdvajanja od 500 miliona evra iz budžeta EU za unapređenje kapaciteta za tu proizvodnju.

  Prema dogovorenoj regulativi ASAP, reč je o kopnenoj artiljerijskoj municiji i o projektilima, a cilj je da se u skladu sa odlukom Saveta iz marta ove godine unapredi evropska proizvodnja municije u korist, kako Ukrajine, tako i evropskih zemalja.

  „Zahvaljujući rekordno brzom dogovoru o Zakonu o podsticanju proizvodnje municije (ASAP), Evropa će ojačatoi i ubrzati sopstvenu proizvodnju municije i projektila. To je još jedan dokaz nepokolebljive posvećenosti EU da pomogne Ukrajini, osnaži tehnološke i industrijske temelje odbrane EU, i tako obezbedi dugoročnu bezbednost i odbranu građana EU“, izjavila je Margarita Robles, ministarka odbrane Španije, koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU od Švedske.

  Dogovorena regulativa omogućiće EU da finansijski podrži jačanje proizvodnih kapaciteta, i to putem bespovratnih zajmova ili drugih mera koje pomažu evropskoj odbrambenoj industriji i koje ulanjaju uska grla u proizvodnji.

  Istovremeno, mere će olakšati preduzećima iz tog sektora odbrane pristup kako sredstvima EU, tako i privatnom kapitalu, i tako ubrzaju neophodne investicije i povećaju kapacitete.

  Uprkos preliminarnom dogovoru, sporazum posle pravne provere i redakcije treba formalno da usvoje i Savet i parlament, aočekuje se da će biti potpisan i stupiti na snagu krajem jula.

  EU je 2022. godine, posle analize situacije u odbrani, saopštila da je dugotrajno nedovoljno ulaganje u odbranu rezultiralo ozbiljnim manjkavostima kako u kapacitetima, tako i u industrijskoj proizvodnji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE