Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kuća, novac

  Uspon i pad tržišta NEKRETNINA u Evropi: U kojoj državi je najbolje kupiti kuću?

  Troškovi kuća u evrozoni pali su za 1,1 odsto tokom poslednja tri meseca 2023. Međutim, u celoj EU cene su bile nešto više.

  Jedna od zemalja najteže pogođenih padom cena nekretnina bio je Luksemburg gde su cene kuća pale za 14,4 odsto, nakon pada od 13,9 odsto u prethodna tri meseca.

  Unutar evrozone, prosečne cene kuća pale su za 1,1 odsto u poslednja tri meseca 2023. u odnosu na prethodnu godinu, prema Indeksu cena kuća, pokazatelju Evrostata.

  eu

  Kuća, nekretnine (Freepik)

  Cene kuća za Evropsku uniju u celini pokazale su blagi porast od 0,2 odsto za godinu dana.

  Rezultati pokazuju da prosečne cene ne padaju toliko kao ranije – isti indeks je u trećem kvartalu prošle godine pao za 2,2 odsto u evrozoni i 1,1 odsto u ostatku EU.

  Najveći pad cena zabeležen je u Luksemburgu

  Cene nekretnina u Luksemburgu pale su na najniži nivo od kraja 2020. Pad je pripisan kombinaciji visokih kamatnih stopa i gubitka apetita investitora za iznajmljivanje. Došlo je do značajnog pada transakcija na tržištu nekretnina. To je, do kraja 2023. godine, zapravo bila polovina broja poslova sklopljenih 2022. godine.

  Osam zemalja u Evropi prijavilo je pad cena kuća u poslednja tri meseca 2023. godine, iako manje dramatičan od onih u Luksemburgu. Cene u Nemačkoj su pale za 7,1 odsto, dok je u Finskoj zabeležen pad od 4,4 odsto.

  Najveći rast cena nekretnina zabeležen je u Poljskoj, gde su cene skočile 13 odsto. Bugarska i Hrvatska su sledeće na redu, sa cenama nekretnina koje su zabeležile rast od 10,1 odsto, odnosno 9,5 odsto.

  eu

  Evro, EU (Freepik)

  U poređenju sa prethodna tri meseca zaključno sa septembrom, cene su pale u ukupno 11 zemalja. Francuska je zabeležila pad od 2,7 odsto, dok su cene u Letoniji pale za 2,5 odsto. Vesti iz Italije bile su veselije jer su cene ostale stabilne.

  Najveći rast u tom periodu zabeležen je u Poljskoj, za 4,8 odsto, u Hrvatskoj za 3,4 odsto i u Irskoj, koja je zabeležila rast od tri odsto, prenosi Euronews Business.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE