Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU najavljuje obračun sa „vampirima“

  Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pjer Moskovisi obećao je danas da će prevarante i fiskalne rajeve pogoditi u novčanik, tokom rasprave o otkrićima iz „Rajskih papira“ u Evropskom parlamentu u Strazburu.

  „Treba lupiti po novčaniku prevarante i poreske rajeve da bi se linije pomerile“, rekao je Moskovisi i dodao da je duboko ogorčen onim što je otkriveno u „Rajskim papirima“.

  On je dodao da su oni koji profitiraju od šema za izbegavanje poreza „malo kao vampiri, ne plaše se ničeg više od svetla“.

  Istraživački projekat „Rajski papiri“, koji je objavljen 5. oktobra, obelodanio je veze više od 120 svetskih političara i firmi sa ofšor kompanijama u zemljama koje važe za poreske rajeve.

  Moskovisi je rekao evropskim poslanicima da građani ne bi razumeli nedelovanje Unije posle novih podataka otkrivenih u „Rajskim papirima“. Evroposlanici su tražili od EU da deluje na verodostojan način i da produbi svoje delovanje.

  Moskovisi je pozvao zemlje članice EU da već na sledećem sastanku ministara finansija EU 5. decembra usvoje crnu listu poreskih rajeva.

  On je takodje zatražio da se u narednih šest meseci usvoji direktiva predložena krajem juna koja bi obavezala bankare, advokate i druge konsultate da prijave finansijskim vlastima šeme za izbegavanje poreza koje predlažu svojim bogatim klijentima uz pretnju kazni.

  „To je jednostavno pitanje političke volje“, rekao je Moskovisi.

  Moskovisi je takodje izrazio očekivanje da će 2018. godine biti usvojeni evropski fiskalni propisi za porez na kompanije, kojim bi se uspostavila jedinstvena pravila proračuna dobiti za velike multinacionalne grupe.

  „Mi se ne suočavamno sa izolovanim incidentima već sa sistematskom, globalnom i organizovanom praksom“, rekao je Moskovisi.

  Otkriveni dokumenti pokazuju da su najveće svetske kompanije, šefovi država ili ljudi od značaja na globalnom nivou kao i zvezde iz sveta zabave i sporta potajno skrivali svoje bogatstvo u poreskim rajevima.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE