Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU izjednačava plate radnika u zemlji i inostranstvu?

  U Evropskoj uniji načinjen prvi korak ka izjednačavanju plata zaposlenih na privremenom radu u inostranstvu i radnika u zemlji domaćinu.

  Odbor za rad i socijalna pitanja Evropskog parlamenta prihvatio je izveštaj o predlogu promena direktive o zaposlenima na privremenom radu u inostranstvu, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmene pravila prema kojima bi strani radnici trebalo da budu plaćeni jednako kao i domaći za isti posao.

  Prema predlogu Komisije, privremeni radnik u inostranstvu trebalo bi da ima istu platu i radne uslove kao i radnici u zemlji domaćinu, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

  Time bi kompanije iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle dobijati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno uticalo i na zaposlenost.

  Na promeni pravila najviše insistira Francuska, a najčešće je reč o radnicima u građevinskom sektoru.

  Nakon prihvatanja na Odboru tekst se upućuje na plenarnu sednicu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati sledeće nedelje u Strazburu.

  Tekst usvojen na plenarnoj sednici Parlamenta biće podloga za raspravu između evropskih zakonodavaca i predstavnika zemalja članica. Jednom kada zemlje članice dogovore zajednički stav stvoriće se uslovi za usaglašavanje između dva zakonodavna tela.

  Proletos je bio postignut kompromis između 28 zemalja članica, ali onda je francuski predsednik Emanuel Makron zaoštrio stav Francuske, što je naišlo na oštre kritike Poljske, najmnogoljudnije nove članice EU iz koje dolazi i najveći broj stranih radnika.

  Izveštaj usvojen na Odboru za rad u velikoj meri odgovara predlogu Evropske komisije. Po novim pravilima, radnici u inostranstvu bi bili jednako plaćeni kao i domaći u skladu s kolektivnim ugovorom u zemlji primateljici.

  Kompanije koje šalju radnike morale bi platiti troškove njihovog putovanja i smeštaja, ili im za te iznose povećati platu. Radnik bi mogao da se uputi na rad u drugu članicu do najviše dve godine, što bi se moglo produžiti u slučajevima kada firma mora završiti uslugu za koji je sklopila ugovor.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE