EU izdaje 80 mlrd. EUR obveznica za OPORAVAK od koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU izdaje 80 mlrd. EUR obveznica za OPORAVAK od koronakrize

  Prvi put u istoriji Evropska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi evra dugoročnih obveznica, kako bi pomogla finansirati 750 milijardi evra vredan plan oporavka od koronavirusa.

  Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih vrednosnih papira u 2021. godini, EU će “uspeti da pokrije najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka”, rekao je komesar za budžet Johanes Han najavljujući plan.

  Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem meseca, a kratkoročni vrednosni papiri bi se prodavali od septembra, objašnjeno je u saopštenju Komisije.

  Od sredine 2021. do 2026. godine, prosečno godišnje zaduživanje trebalo bi iznositi oko 150 milijardi evra.

  Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnom nivou odobrilo modele finansiranja za taj plan, dajući zeleno svetlo Komisiji za početak zaduživanja.

  Čelnici EU dogovorili su se za program pre gotovo godinu dana, zajedno s budžetom od 1.100 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine, koji će biti finansiran uglavnom doprinosima država članica.

  Fond za oporavak zavisi od daleko najveće dugoročne inicijative zajedničkog zaduživanja koje su ikad preduzele države EU, a pregovori su bili teški. Udruženom dugu tradicionalno su nesklone fiskalno konzervativne države poput Holandije, Finske i Nemačke.

  Sav posuđeni novac podeliće se do 2026. godine, a trebalo bi biti vraćen do 2058. Iznos od 750 milijardi evra trebalo bi biti isplaćeno delom kao bespovratna sredstva, a delom kao niskokamatni zajmovi.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE