Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Digitalni pasoš

  EU do 2024. ukida vize Prištini

  Ambasadori država članica Evropske unije (EU) postigli su dogovor o pokretanju pitanja o viznoj liberalizaciji za Kosovo, odnosno o pregovaračkom mandatu Saveta o uredbi o putovanju bez viza za one koji poseduju pasoše koje izdaje Priština.

  Predsedništvo Saveta će na osnovu tog mandata započeti pregovore s Evropskim parlamentom, saopštio je Savet EU.

  Prema nacrtu pravila, nosiocima pasoša bilo bi omogućeno putovanje u EU bez viza za boravak od 90 dana u bilo kom perodu od 180 dana.

  U skladu sa stavovima Saveta izuzeće od obaveze posedovanja vize primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), najkasnije 1. januara 2024.

  Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.

  Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

  Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaju iz Saveta EU.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE