Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU daje 160 miliona EUR pomoći Srbiji za borbu sa energetskom krizom

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Nišu da će Srbija dobiti 160 miliona evra direktne budžetske pomoći iz Evropske unije (EU), kako bi se izborila sa energetskom krizom.

  „Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene društvene grupe, kao i mala i srednja preduzeća“, rekla je Fon der Lajen prilikom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  Ona je navela da gradnja ovog interkonektora pokazuje „povezanost i sjajnu sardanju Srbije i EU“.

  Unapređenje energetske efikasnosti zemlje

  Kako je istakla, ovaj projekat će otvoriti gasno tržište Srbije za različite izvore i unaprediti energetsku bezbednost zemlje.

  „Potrebno je da se diverzifikuju izvori gasnog snabdevanja u Evropi, jer prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Diversifikacija, zarad više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti“, rekla je predsednica Evropske komisije.

  Ona je podsetila da je Srbija već u energetskoj uniji sa EU, čime podrazumeva da sve što EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan.

  Istakla je da je EU proteklih meseci dosta radila na suzbijanju energetske krize, navodeći da se uspelo u nameri da se kompenzuje 100 miliona kubnih metara gasa, koje je Unija dobijala iz Rusije, diversifikacijom kroz druge izvore.

  „Pozivamo i Srbiju da nam se priključi u zajedničkoj nabavci gasa zato što želimo da iskoristimo našu tržišnu snagu i postignemo bolju cenu na globalnom tržištu gasa“, kazala je Fon der Lajen.

  500 miliona evra bespovratne pomoći za infrastrukturu

  Ona je podsetila da je opredeljeno i 500 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji iz EU za ulaganje u infrastrukturu.

  Precizirala je da su sredstavna namenjena za transbalkanski strujni koridor od Italije, preko Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Bugarske, kako bi zemlje jedna drugoj mogle da pomažu.

  Fon der Lajen je kazala da EU želi da tim sredstvima podrži Srbiju i da izgradi novu, energetski efikasnu Univerzitetsku dečiju bolnicu u Beogradu, koja bi trebalo da se završi do 2025. godine.

  „Hvala EU na pomoći“

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na novčanoj pomoći EU, kao i na pomoći pri izgradnji gasnog interkonektora, čiji završetak očekuje do kraja naredne godine.

  „Kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala“, rekao je Vučić.

  On je naveo da će osim Niša, gasovod obuhvatiti tri merno-regulacione stanice za gas u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci, koji će na ovaj način dobiti pristup gasnom snabdevanju za grejanje i industrijsku proizvodnju.

  Vučić očekuje da će dopremanje gasa u te industrijske zone značiti ogromnu šansu za dolazak novih investitora u ovaj deo zemlje.

  cnee struje

  aleksandar vučić, cene struje, konferencija

  On je naveo i da je zamolio za pomoć EU i za projekat izgradnje gasovoda koji bi povezao Srbiju sa Severnom Makedonijom.

  Važno je, kako je istakao, da se razmišlja i o gasnom povezivanju i sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

  Rekao je da je EU Srbiji pomagala u svim projektima energetskog povezivanja i da to nikada nije dovodjeno u pitanje.

  „Mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo mi očekivali“, kazao je on.

  Podsetio je i da je Srbija od EU dobila i 600 milona evra za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

  Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske stratovala početkom ove godine na delu od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

  Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, dok je ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

  Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke, odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

  Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona evra besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona evra iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od Srbijagasa.

  Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje.

  Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

  Gasni interkonektor Srbija – Bugarska jedna je od alternativa Srbije za ruski gas.

  Predsednica Evropske komisije nalazi se u poseti regionu da bi, kako je najavljeno, sa liderima razgovarala o podršci Evropske unije u prevazilaženju energetske krize.

  Ona je bila u Skoplju, Tirani, Prištini i Sarajevu, a sutra će boraviti u Podgorici.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Evropska komisija/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE