Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  esg

  Šta je ESG, standard koji će postati „preduslov da bi se radilo“? (VIDEO)

  Kada kažemo održivo poslovanje, mnogi posmisle samo na ekološki aspekt istog.

  A nije samo to u pitanju, iako je podjednako važno. Naime, mnoge kompanije odlučuju se da posluju u skladu sa ESG principima, tj da posluju poštujući ekološke, socijalne I upravljačke standard. Na taj način kompanije koje su već uskladile svoje poslovanje učestvuju u unapređenju životne i društvene zajednice.

  A kako se procenjuje da će ESG veoma uskoro postati standard poslovanja, zanimljivo je čuti kako ovo komentarišu bankari koji predstavljaju važan faktor u pokretanju biznisa i poslovanju generalno.

  NLB Komercijalna banka primenila je ove standarde, a sudeći po rečima zamenika predsednika Izvršnog odbora Dejana Janjatovića, uskoro će za privrednu delatnost ovo postati „preduslov da bi se radilo“.

  Na temu budućeg poslovanja u skladu sa principima ESG razgovarali smo upravo sa Janjatovićem koji je na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu moderirao panel „ESG: Reputaciona šansa, zahtev investitora ili zakonska regulativa“.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by BIZLife (@bizlife.rs)

  • Koja je Vaša prva asocijacija kada kažemo ESG?

  Prva socijacija je održivo poslovanje. Šta znači održivo poslovanje? Da mi kao kompanija ostvarujemo neke svoje sadašnje ciljeve na način da sačuvamo resurse za buduće generacije. Druga asocijacija mi je da se u svakom slučaju pokriva i životna zajednica i društvena zajednica i način na koji se upravlja kompanijama, kako se postiže jednakost, kako se sprečava diskriminacija.

  Tako da je to jedan sveobuhvatan, koristan i lep koncept koji zaista doprinosi unapređenju životne i društvene zajednice da bismo ostvarili bolju budućnost, za nas i za generacije koje dolaze.

  • Koliko je važna primena pravila ESG-a za razvoj biznisa?

  Bitno je iz dva razloga. Prvi je poboljšanje uslova životne i društvene sredine, a drugo je bitno zato što to postaje standard. Ako neko hoće danas da radi, da izvozi, mora da se uskladi sa standardima koji važe na njegovim izvoznim tržištima, a ESG standard postaje preduslov da bi se izvozilo i da bi se radilo.

  Drugo, ESG će postati komponenta u radu banaka sa klijentima tako da oni klijenti koji nisu usklađeni sa ESG standardima će možda imati malo strožiju procenu rizika, možda će dobiti malo nepovoljnije uslove za kredit, tako da će i oni u nekom priodu shvatiti da je bolje da se usklade s tim standardima kako bi mogli da dobiju bolje finansijske uslove.

  • Zašto ste se kao jedna od najvećih finansijskih grupacija u regionu odlučili da ispratite proces primene ESG standarda i principa?

  Upravo zbog toga što smo videli da možemo da pružimo jedan širi društveni uticaj i jedan od lepih primera koje mi kao NLB grupa radimo jeste okvir podrške gde dajemo prostora malim biznisima iz regiona da predstave svoje ideje i investicije u održivo poslovanje.

  Mi analiziramo te njihove inicijative i onda nagrađujemo najbolje koji dobijaju značajnu novčanu nagradu koju mogu dalje da ulože u svoje poslovanje.

  Tako da, te stvari gde mi kao banka možemo da pomognemo i u zaštiti životne sredine i da povećamo svest i da pomognemo kompanijama da ostvare svoje ciljeve na održiv način je nas najviše motivisalo da snažno uđemo u tu oblast.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE