Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eRecept će ubuduće izdavati i privatni lekari, a kako kako će to izgledati u praksi?

  Uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova u sistem elektronskog izdavanja recepata (eRecept) putem platforme elektronske podrške privatnom sektoru koju je razvila Pošta Srbije, najavljeno je prošle nedelje a kako će to izgledati u praksi?

  I lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju e-Recept i da se sa državnim integrišu u jedan informacioni sistem, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doktor Mirsad Đerlek.

  To znači i da građani koji se leče u privatnim klinikama više neće morati da nose kopije medicinske dokumentacije sa dijagnozom i propisanim lekovim izabranim lekarima u domovima zdravlja da bi im izdali elektronske recepte.

  Ministarstvo zdravlja nastavlja sa digitalizacijom, od zakazivanja pregleda, preventivnih pregleda, do e-kartona. „E-recept proširujemo sa izabranog lekara na specijaliste i povezaćemo sa privatnim sektorom kako bismo imali uniformni sistem kada su recepti u pitanju“, rekao je Mirsad Đerlek.

  Mirsad Đerlek

  U Srbiji je, prema rečima državnog sekretara, registrovano oko 168 zdravstvenih ustanova kao što su opšte i specijalne bolnice i oko 1.900 drugih zdrastvenih subjekata kao što su poliklinike i ordinacije.

  „Na ovaj način imaćemo mnogo bolju uvid šta se i koliko propisije, jer se to odražava i na kvalitet lečenja. Mi do sada nismo imali uvid u to šta propisuju lekari u privatnom sektoru“, objašnjava Đerlek.

  Državni sekretar naglašava da se na taj način ne zalazi u sitem plaćanja.

  eRecept kod privatnika- dobrobit za pacijenta

  „Ne smemo opteretiti državu već sa istom količinom novca. Naš zdrastveni sitem je izuzetno skup i moramo da se uklopimo u ono šta dobijamo iz budžeta. Ostaće isto samo sa onim ustanovama sa kojima je Republički fond sklopio ugovor, i tu će biti besplatno podizanje lekova, tamo gde nije potpisan pacijent će snositi teret plaćanja. Ovo će biti probni balon čija je svrha pre svega za dobrobit pacijenata. Lekar u privatnoj praksi neće više duplirati lekove, već će imati uvid i dati samo onu terapiju koja je potrebna“, rekao je Đerlek.

  Krajnji cilj je da dođe do integracije državnog i privatnog sektora, ali to je, dodaje, izuzetno skup proces.

  „Ima puno privatnih subjekata, a mi nemamo uvid šta se prepisuje, videćemo da li su neki lekovi s pravom propisani ili ima zloupotreba, i na taj način ćemo ostvariti i uštede“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

  Sledeći projekat, kada je reč o digitalizaciji u zdravstvu je e-karton kako bi uvid u tok lečenja imali i lekari u privatnom i u državnom sektoru.

  Kako je ranije najavljeno, proces uspostavljanja elektronske platforme podrške privatnom zdravstvenom sektoru počeće nakon dobijanja odgovarajućih saglasnosti nadležnih organa.

  Privatne zdravstvene ustanove će od sada izdavati eRecept kao državne

   

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE