Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Erdogan u Srbiju dolazi sa 150 biznismena

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Istanbulu, nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da očekuje da Erdogan u najkraćem roku poseti Srbiju. Tema razgovora bio i gasovod Turski tok.

  „Predsednik Erdogan mi je rekao da će sa sobom dovesti iz svih različitih sektora najmanje 150 biznismena u dva aviona, da prvo oni rade sektorski sa našom privredom, da se uspostave ljudski i privredni kontakti, a da se mi njima obratimo da bismo ih još dodatno podstakli da sarađujemo“, rekao je Vučić.

  Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti. Dodao je da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP Srbije.

  Sastanak u Istanbulu je bio prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske. Vučić je u gradu na Bosforu učestvovao na Svetskom naftnom kongresu.

  „Bliži se dobar kraj za Srbiju“

  Predsednik Vučić je izjavio da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.

  „Čuli ste i predsednika Erdogana i Alijeva i Borisova – gde svi očekuju dvostruko povećanje trošenja i zahteva za gasom. Mi želimo da i Srbija ima 40 odsto rast potražnje za gasom“, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da bez tog energetskog umrežavanja, „a sve lidere ste videli ovde“, ne možemo da idemo napred. Podvukao je da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju.

  „To je projekat za budućnost. Ovde će TANAP biti u funkciji već sledeće godine, očekuje se već za nepune dve godine da profunkcioniše Turski tok, a onda je sve na nama kojom brzinom i kako možemo od Bugara da preuzimamo taj gas“, dodao je predsednik Srbije.

  Naveo je da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu i da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu.

  Turska postaje ključno gasno čvorište

  Na Kongresu u Istanbulu prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je izjavio da su sa Turskom definisani projekti za saradnju u oblasti gasne privrede.

  „Definisali smo projekte od zajedničkog interesa, a naročito saradnju u oblasti gasne privrede, kao jedan od ključnih prioriteta, uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje ključno čvorište u tranzitu gasa“, rekao je Antić na Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

  On se sastao sa ministrom rudarstva i energetike Turske Beratom Albajrakom, a prema rečima Antića, definisali su i saradnju energetskih kompanija Srbije i Turske.

  Turski ministar je naglasio da je za Tursku Srbija ključna zemlja na Balkanu, sa kojom želi dalje jačanje svestrane bilateralne saradnje.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Predsedništvo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE