Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „EPS više nema uslove da bude JP, ali neće biti privatizovan“

  Promena pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS) nije korak ka privatizaciji, već je razlog to što EPS više “ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće”, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

  Govoreći o dokumentu koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama, a koji pokazuje rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme EPS-a, pomoćnik ministarke energetike navodi da je u pitanju interni dokument preduzeća ali da je promena pravne forme nešto što je trebalo mnogo ranije da se uradi.

  To kako je objasnio, nije korak ka privatizaciji već nešto što je ovo javno preduzeće trebalo da uradi mnogo ranije.

  Kao primer navodi kompaniju Elektromreža Srbije koja je svoju pravnu formu promenila još 2016. godine, a i dalje je sto odsto u vlasništvu države.

  „Svako javno preduzeće se bavi delatnošću od opšteg interesa. Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije trenutno obavlja poslove snabdevanje građana električnom energijom, vrši trgovanje električnom energijom i proizvodi električnu energiju. Sve te delatnosti više nisu od opšteg interesa, pa automatski EPS više ne ispunjava uslove da bude javno preduzeće“, rekao je Ilić za Insajder.

  Dodao  je da „drugačija pravna forma omogućava i drugačije pristupanje poslu, drugačiju organizaciju i sve drugo što sa sobom nosi efikasnije poslovanje“.

  O promeni strukture EPS najpre na Tviteru

  Elektroprivreda Srbije (EPS) zvanično je ušla u proces promene vlasničke strukture, a već tokom sledeće godine očekuje se da će firma preći u akcionarsko društvo.

  To je na Tviteru juče objavio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. Kako je naveo, javno preduzeće EPS je 25. jula donelo rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme energetskog giganta.

   

  Ideja je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo, a ceo postupak će voditi tim koji se sastoji iz upravljačkog odbora i operativnog tima.

  Kako se navodi u rešenju, na čelu ova dva tima nalaziće se direktori iz preduzeća, dok će predsednik biti v.d direktora  Miroslav Tomašević.

  Kako se navodi u rešenju, zaključkom Vlade iz 27. novembra 2014. godine prihvaćen je program reorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo. Nakon toga, predviđeno je da preduzeće promeni i svoj osnovni kapital koji će biti iskazan u akcijama.

  „Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine“, piše Nova.rs prema čijim saznanjima bi ceo postupak prelaska EPS-a u akcionarsko društvo trebalo da bude završen do januara 2023. godine.

  Vučić: Prodaja EPS-a notorna laž, svako ko bi razmatrao tu mogućnost bio bi glup

  Izvor: Nova Sm Insajder

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE