Epidemiološka situacija nestabilna, realno očekivati rast broja obolelih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiološka situacija nestabilna- čeka li nas skok broja obolelih posle praznika?

  Epidemiološka situacija u Srbiji je nestabilna i virus se intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, kaže epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević.

  Prošle godine posle Sretenja, praznika i odmora, imali smo jedan od najtežih talasa tokom epidemije koronavirusa jer su mnogi praznične dane i školski raspust iskoristili da otputuju.

  Rekla je da ako uporedimo brojeve od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih je sada manji.

  “Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih, povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom, tako da je realno očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih”, rekla je dr Mioljević za RTS.

  Ističe da u prilog tome ide i činjenica da kruže delta soj, omikron i stelt, tako da imamo situaciju u kojoj moramo biti više nego oprezni jer je epidemiološka situacija nestabilna.

  Sojevi virusa i epidemiološka situacija

  “Za lekare i sve one koji su iz oblasti medicine a bave se virusologijom mutacije nisu iznenađenje, ali učestale mutacije samo u protekla dva meseca – govorili smo o delti, delti plus, o omikronu i steltu – govore da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, a sve sa ciljem da oboli što više ljudi”, objasnila je doktorka.

  Klinička slika jeste blaža, manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe “domaćina”, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, dodaje.

  Treća godina sa koronom, šta je drugačije?

  Dodaje da ovo predugo traje, dve godine jeste dug period, dete se rodi, prohoda i progovori za dve godine, a virus je na svom početku sa velikim brojem mutacija.

  Na početku, virus je bio na korak ispred nas, a zahvaljujući vakcinama koje poznajemo i antivirusnim lekovima, smatra da ćemo u ovoj godini biti verovatno na korak ispred virusa.

  Mioljevićeva zaključuje da pored vakcine, imamo i nekoliko antivirusnih lekova, koji se pod kontrolom ordinirajućeg lekara i mogu se primati u toku prvih nekoliko dana sa dobrom prognozom u lečenju.

  I danas više od 7.000 zaraženih, preminulo 59 osoba

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE