Epidemiolog: Virus se smiruje, ali ne terajte ljude na mitinge

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiolog: Virus se smiruje, ali ne terajte ljude na mitinge

  Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za N1 da se trenutno nalazimo na silaznom kraku šestog talasa koronavirusa, i da će doći do smirivanja, odnosno da ćemo na jesen i u ranu zimu imati još nekih talasića, ali oni neće biti takvog intenziteta kao do sada.

  “Na procenu može da utiče pojava nekog novog soja, ali te varijacije nisu toliko dramatične kao kod gripa da bi nas previše iznenadile, no važno je ozbiljno se ponašati narednih sedmica, nije sve gotovo”, upozorava Radovanović.

  Ukazuje da se zahuktava predizborna kampanja i da tokom nje treba štedeti ljude, odnosno ne terati ih “da se guraju po autobusima i mitinzima”.

  On navodi i da je problem što nemamo prave podatke zdravstvenih vlasti o procentu stanovništva koji je bio u kontaktu sa virusom, niti koliko ljudi ima antitela, ali, procenjuje da je taj broj negde između 4,5 i 5,5 miliona naših građana, bilo u zemlji ili na radu u inostranstvu.

  “Ja bih čak gađao onu višu brojku, a to je oko 80 odsto populacije…Za ogroman deo naše populacije, u budućnosti susret sa virusom biće mnogo manje dramatičan”, ocenjuje Radovanović u izjavi za N1.

  Kaže i da bi za sasvim meritornu odluku o merama trebalo da imamo bolje podatke o epidemijskoj situaciji i da se plaši da će na svaku odluku uticati politički razlozi, odnosno predstojeći izbori.

  Podseća i na prethodne parlamentarne izbore pre godinu i po dana, pred koje su se u javnosti mogla čuti mantra, “u kojoj su nažalost učestvovali i lekari – da su izbori važniji od života i da treba žrtvovati istinu zarad njih, tada je rečeno i da je korona pobeđena, posle čega smo imali drugi, potpuno nepotreban talas”.

  “Sada ćemo biti u istoj situaciji”, kaže on i dodaje da bi bilo normalno da se kampanja odvija uz poštovanje mera, “a kako će biti, videćemo”.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE