Epidemiolog: Nove mere su smešne, vakcinacija ide sporo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiolog: Nove mere su smešne, vakcinacija ide sporo

  Epidemiolog Radmilo Petrović izjavio je da su mere koje je danas doneo Krizni štab za suzbijanje širenja zaraze virusom korona smešne i ocenio da je vakcinacija spora.

  Petrović je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a rekao da je trebalo da budu uvedene strože mere bar u naredne dve nedelje, a ne samo vikendom.

  Ipak, rekao je, samo to ne bi bilo dovoljno da se virus suzbije, ali bi pomoglo da se vakcinacija ubrza dva do tri puta.

  Prema njegovim rečima, vakcinacija ide sporo.

  “Mi imamo nešto više od 660.000 osoba koje su primile i drugu dozu vakcine, a vakcinacija je završena tek kada neko primi obe doze. Tek 3-4 nedelje posle druge doze stiče se imunitet i tada može da se govori o smanjenju frekvencije virusa. A ovde govorimo o oko 10 odsto stanovnoištva, što nije dovoljno”, objasnio je doktor Petrović.

  Objasnio je da treba da bude vakcinisano barem 50 procenata ljudi da bi se napravio imuni bedem koji će štititi od širenja zaraze i smanjiti crkulaciju virusa.

  Mere koje preduzimamo, maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ne mogu značajno da utiču na krivu epidemije, smatra epidemiolog, navodeći da je virus i dalje nepredvidiv.

  “Osim kapljično on se širi i vazduhom. Zbog toga je neophodna vakcinacija. U prirodi je virusa da stalno mutira i traži prostor za dalje širenje. Britinaski soj je mnogo infektivniji i on polako počinje da dominira”, kaže doktor Petrović.

  Završena sednica Kriznog štaba, ovo su NOVE MERE

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE