Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP izglasao: Svet u KLIMATSKOJ KRIZI

  Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Evropi i svetu, a uoči konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Madridu.

  EP u rezoluciji ističe kako bi Evropska unija na predstojećoj konferenciji UN COP25, trebalo da se obaveže na postizanje nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine.

  Evroposlanici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i budžetski predlozi budu u potpunosti usklađeni sa ciljem ograničenja globalnog zagrevanja do 1.5°C, saopštio je Evropski parlament.

  U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao EU da na konferenciji UN iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine.

  Poslanici su istakli da postojeći ciljevi za emisije u vazdušnom i pomorskom saobraćaju nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja emisije štetnih gasova. EU članice trebalo bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u EP.

  EU države ulažu najviše javnog novca u finansiranje klimatskih mera, a EU budžet bi trebalo u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obavezama članica. Evroposlanici su podsetili na potrebu ispunjenja obećanja o usmeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promenama.

  „Evropski parlament prihvatio je ambiciozne stavove uoči Konferencije UN. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine“, rekao je predsednik Odbora za okolinu, javno zdravlje i bezbednost hrane Paskal Kanfin.

  Rezolucija o proglašenju klimatske i ekološke krize prihvaćena je s 429 glasova za, 225 protiv i 19 suzdržanih. Evropski parlament prihvatio je rezoluciju o COP25 sa 430 za, 190 protiv i 34 suzdržanih.

  Evropska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine, ali u Evropskom savetu još uvek nema podrške, zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

  Konferencija UN o klimatskim promjenama održat će se u Madridu od 2. do 13. decembra 2019.godine.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE