Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stariji

  Enormna potreba za RADNOM SNAGOM: Austriji će trebati još 100.000 ljudi

  Reforma na području nege starijih i nemoćnih osoba i situacija na tržištu rada bile su centralne teme konferencije za novinare koju su u središtu austrijske vlade u Beču održali ministar zdravlja i socijalne pomoći Rudolf Anšober i ministarka rada Kristin Ašbaher.

  Anšober je najavio reformu na području nege starijih i nemoćnih osoba.

  „Do kraja januara, sveobuhvatni i sadržajni Paket mera trebalo bi da bude gotov“, poručio je Ančober, prenosi Večernji list.

  Naglasio je da je u Austriji njegovateljsko osoblje deficitarna radna snaga, a da je upravo ono najvažnije.

  „Trenutno imamo 127.000 osoba koje rade na području nege, ali više od 30 odsto je starije od 50 godina i za 10-tak godina otići će u penziju“, rekao je austrijski ministar socijalne pomoći i dodao da će im do 2030. godine biti potrebno ne manje nego 100.000 novog negovateljskog osoblja.

  Anšober je naglasio da se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje. I omogućavanjem ulaska na područje nege „bez ikakvih barijera“ s fokusom na „onih 7 odsto koji su školovani za taj posao, ali trenutno ne rade svoj posao“, iz razno raznih, pa tako i finansijskih razloga. Ukazao je na potrebu povećanja plata zaposlenima bez kojih se ne može na području zdravstva i nege.

  Ministarka rada Ašbaher rekla je da je Vlada izdvojila 700 miliona evra za „korona ofanzivu“ spašavanja i otvaranja novih radnih mesta.

  „Nega i zdravlje su noseći stubovi novog Paketa finansijske podrške“, istakla je Ašbaher. Dodala je da je trenutno na tom području 10.000 nezaposlenih. Najavila je otvaranje 7.000 novih radnih mesta za negovateljsko osoblje.

  Posebnu ofanzivu u tom smeru pokrenuo je austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) zajedno s Ministarstvom rada, koji je već, uprkos koronakrizi, započeo doškolovanje nezaposlenih za ova u Austriji vrlo tražena, ali deficitarna zanimanja.

  Kako je ministarka naglasila nezaposlene i kod AMS-a prijavljene osobe koje su se uključile u proces doškolovanja ili preškolovanja za negovateljsko zvanje, mogu uz nadoknadu za nezaposlenost dodatno zatražiti i bonus za obrazovanje.

  Austrija ima enormnu potrebu za radnom snagom u području zdravstva i nege“, poručila je Ašbaher. Dodala je kako je uprkos teškim posledicama koje je koronakriza ostavila na tržište radne snage, ono još uvek „dinamično“ i privlačno, u prvom redu za tehničko i IT osoblje.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE