Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energija, energetski budžet

  Energija je ograničena kao i novac: Kreirajte svoj ,,energetski budžet“, evo kako

  Baš kao što ne biste potrošili celu platu na dan isplate, ne bi trebalo da koristite svu energiju svaki dan. Ipak, većina ljudi svakodnevno iscrpljuje svoju energiju do tačke sagorevanja, primetila je Sara Sarkis, psiholog i senior direktor psihologije performansa u Exos-u, kompaniji sa sedištem u Finiksu.

  Sarkis pomaže u obuci NFL igrača, rukovodilaca u kompanijama sa liste Fortune 100 kao što su Intel i Humana, i drugim profesionalcima kako da napreduju u okruženjima, gde je veliki pritisak. Za nju je najčešći uzrok sagorevanja, čak i među veoma uspešnim ljudima sa kojima radi, loše upravljanje energijom.

  „Energija je, baš kao i novac, ograničena. Imate kredite, a imate i zaduženja. Svaki put kada uradite nešto što koristi vašem mentalnom ili fizičkom zdravlju, poput spavanja ili vežbanja, dobijate kredit. Ali sve aktivnosti koje štete, poput rada do kasno ili preskakanja obroka, su zaduženja“, objasnila je Sara Sarkis.

  Prema njenim rečima, najbolja strategija da sprečite sagorevanje i postanete srećnija i fokusiranija osoba je stvaranje „energetskog budžeta“, piše CNBC Make It. Evo kako da to uradite.

  Energija, energetski budžet

  Energija, energetski budžet (Unsplash)

  Kako da kreirate svoj „energetski budžet“?

  Prvo, provedite jedan do tri dana prateći sve svoje aktivnosti, od putovanja na posao do skrolovanja na TikTok-u. Kako i gde provodite najviše vremena?

  Kategorizujte svaku radnju kao „kredit za energiju“ ili „zaduživanje za energiju“. Krediti su stvari koje vas energiziraju, a zaduženja su aktivnosti koje iscrpljuju.

  Kada se vaš energetski pregled završi, identifikujte obrasce. Da li ste proveli mnogo vremena na svom telefonu? Jeste li se dovoljno naspavali? Takvi obrasci mogu biti „samosabotaža, podrivanje vaših napora ka visokim performansama“, rekla je Sarkis.

  Konačno, razmislite o tome koje aktivnosti možete da promenite, zaustavite ili započnete da biste obnovili svoju energiju.

  Sreća (Unsplash)

  Energija (Unsplash)

  Ne možete uvek da kontrolišete svoj raspored ili obaveze, ali kombinovanje energetskih kredita i zaduženja može da spreči štetne efekte aktivnosti, istakla je Sarkis. Ako ste u prevozu, na primer, možete da slušate muziku, podkast ili audio-knjigu na temu koja vam se dopada dok vozite.

  Ili, napravite plan za oporavak od stresnih aktivnosti. Isprobajte terapeutsku vežbu poput meditacije, joge, vođenja dnevnika ili šetnje napolju. Zakažite to u svom kalendaru kao što biste zakazali pregled kod doktora ili sastanak sa svojim šefom.

  Mala promena može da napravi veliku razliku u tome kako se osećate i šta možete da postignete.

  „Iznenadili biste se koliko energije trošimo na stvari koje nisu važne“, rekla je ona.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE