Endometrioza, bolest koja pogađa jednu od deset žena u svetu (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Endometrioza, bolest koja pogađa jednu od deset žena u svetu (VIDEO)

  Slušajući godinama ispovesti žena koje u svojoj borbi ne nailaze na razumevanje okoline za svoje simptome, predsednica Udruženja žena Žuto UŽE i dipl. Naturopata Jelena Pack, odlučila je da mesec mart posveti mnogobrojnim akcijama u cilju osvešćivanja javnosti o bolesti koja pogađa jednu od deset žena – endometrioza.

  Veliki doprinos borbi je film koji je Jelena napravila na temu “Život sa endometriozom”, u kojem je devet žena ispričalo svoje potresne ispovesti dugogodišnje borbe sa ovom bolesti, traganja za dijagnozom, nerazumevanja okoline, a ni medicinske zajednice, kao i jezivih simptoma i posledica po zdravlje žene koje ova bolest može da ima.

  Ceo film možete odgledati u nedelju u 20h na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCz2mOr-j8wnGITvNzLt0CPg

  Šta je endometrioza?

  Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo, nalik tkivu u unutrašnjosti materice, počinje da se širi van materice i stvara bolne senzacije.

  Najčešće se moze naći na jajnicima, jajovodima, bešici, u slobodnom prostoru karlice, crevu i na vagini. Takođe, može se proširiti i van karlice – na ligamente. Tako može da ugrozi i bubrege, žučnu kesu, želudac i dijafragmu, plućno krilo, pa čak i oči i mozak.

  endometrioza, Pixabay

  endometrioza, Pixabay

  Bolest koja pogađa jednu od deset žena u svetu

  Kod nas ta statistika ne postoji i zbog toga se sam problem ne uzima za ozbiljno. Čest je slučaj da imamo žene koje i po 20 godina čekaju na dijagnozu. U međuvremenu, lekari im neretko daju pogrešne dijagnoze, ili im govore da je sve stres i psihosomatski poremećaj. To žene, koje godinama žive sa hroničnim bolom, dovodi čak i do stanja depresije, neprihvaćenosti. Teško uspevaju da izađu na kraj sa svakodnevnim aktivnostima, da ispune poslovnu obavezu, budu supruge i majke.

  Jedini način da kontrolišemo simptome bolesti jeste da potpuno promenimo stil života. Shvatajuči da je to sveobuhvatan proces, Udruženje ima za cilj da ženama predstavi sve mogućnosti kako da kontrolišu bolove i nauče da žive sa ovom “nevidljivom” bolešću. Udruženje trenutno broji 10 000 žena.

  Dodatne informacije o endometriozi možete pronaći OVDE.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/ Prtsc

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE