Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  novavaks

  EMA odobrila kovid vakcinu koja je različita od svih dosadašnjih

  Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu Novavaks (Novavax) vakcine protiv korona virusa u Evropskoj uniji.

  Nakon što Evropska komisija da službeno odobrenje, Novavaks, koji proizvodi američka kompanija Novavax i indiski Institu Serum, će biti peta vakcina protiv korone koja će biti odobrena za upotrebu u EU.

  EU je već potpisala ugovor o kupovini do 100 miliona doza te vakcine.

  I Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ovoj vakcini dala odobrenje za hitnu upotrebu.

  Američka vakcina dobila je uslovnu dozvolu za starije od 18 godina i peta je odobrena vakcina u Uniji. Ranije su odobrene vakcine kompanija Fajzer/Biontek (Pfizer-BioNTech), Moderna, Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) i Astrazeneka (AstraZeneca).

  Različita je od svih vakcina u EU

  Ova vakcina razlikuje se od svih dosadašnjih vakcina. Naime, ne radi se ni o vektorskoj vakcini, kakva je npr. AstraZeneka i Sputnjik, ni o vakcini koja se temelji na mRNA tehnologiji kao što je Fajzer i Moderna, ali ni o inaktivisanoj vakcini poput Sinofarma.

  Novavaks je proteinska vakcina koja je pokazala učinkovitost od 90,4 odsto na kliničkim istraživanjima koja su se sprovodila na oko 30.000 ispitanika u SAD-u i Meksiku, piše Index.

  U čemu je razlika u odnosu na dosadašnje vakcine?

  Novavaks koristi sličnu tehnologiju kao vakcina za hepatitis B, koja ne mora da se skladišti na izrazito niskim temperaturama. To bi moglo da joj da logističku prednost, posebno u delovima sveta sa manje razvijenom infrastrukturom.

  Proteinska vakcina cilja protein S, koji koronavirusu služi da se veže za stanice i uđe u njih. Kada uđe u stanice, virus se replikuje i širi po organizmu, navodi ovaj portal.

  Infekcija podstiče obrambeni sistem organizma da razvije antitela koja će da blokiraju virus.

  Izvor: BIZLife, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE