Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Elizabeta II: Monarh sa najvećim uticajem na novac, 80 miliona zlatnih dukata nosi njen lik

  Kraljica Elizabeta II je uticala na brojne elemente kulture, ali je njeno prisustvo naročito vidljivo na novčanicama i kovanicama.

  Rad na izgledu prvih zlatnih i srebrnih kovanica sa likom mlade kraljice je započet 1952. godine.

  Izrađena su samo tri seta u vrednosti od 5, 2, 1 (jedan zlatni dukat) i 0,5 funti (pola zlatnog dukata). Oni se trenutno nalaze u Kraljevskoj kolekciji, Britanskom muzeju i Kraljevskoj kovnici novca.

  Autorka lika je Meri Gilik, a korišćen je i u serijskoj proizvodnji britanskog zlatnog dukata koja je započeta 1957. godine. Tako je Elizabeta II obnovila proizvodnju britanskih zlatnih dukata koja je, sa par izuzetaka, bila prekinuta početkom 30-ih godina prošlog veka.

  Izgled kovanica se menjao više puta

  Od tada je iskovano preko 80 miliona britanskih zlatnih dukata sa likom Elizabete II, a njihov izgled se menjao pet puta. Najnovija verzija, čiji autor je Džodi Klark, predstavljena je 2015. godine.

  Kraljica je na svima njima prikazana iz profila. Tako su predstavljeni svi monarsi od kraja XVIII veka do danas.

  Njen lik je okrenut na desnu stranu jer se po tradiciji svaki monarh predstavlja u suprotnom smeru od svog prethodnika. Zato će budući britanski zlatni dukati imati lik novog kralja Čarlsa III okrenut na levu stranu.

  Rad na izgledu investicionih kovanica sa likom novog kralja je najverovatnije već u toku, ali još uvek se ne zna kada će one biti predstavljene.

  Kraljica Elizabeta II (Beta/AP)

  Sa sadržajem zlata od 7,31 grama i čistoćom od 916,7 karata, britanski zlatni dukat poštuje visoke standarde kvaliteta koji su definisani pre više od dva veka.

  Zahvaljujući njima i veličini Britanskog carstva, postao je osnova za zlatni standard i kovanica koja je vladala svetskom trgovinom.

  Zlatni dukat- dobro sredstvo za očuvanje kupovne moći

  Britanski zlatni dukat oduvek privlači veliko interesovanje, s obzirom na nedavne događaje, i dobro je sredstvo za očuvanje kupovne moći.

  Isto važi i za druge kovanice sa likom Elizabete II. Kao i investicione zlatne kovanice sa likovima njenih prethodnika, i ove kovanice će održati cenu blizu cene zlata i služiti kao bezbedna investicija.

  Podaci Tavexa pokazuju da je nakon vesti o kraljičinoj smrti potražnja za britanskim investicionim kovanicama značajno porasla.

  Ovo je globalni trend. U budućnosti se može očekivati ograničena serija kojom se obeležavaju život i vladavina Elizabeta II. Kanadska kraljevska kovnica novca je već nagovestila da počinje da radi na njenom izgledu.

  Inflacija DIVLJA, ali postoji rešenje: Pitali smo zašto treba ulagati u ZLATO

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE