Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekonomiste smo pitali o posledicama prištinskih 100%

  Pre tačno nedelju dana prištinske vlasti uvele su dodatna taksa od 100% na robu iz Srbije. Mera koja nema ekonomsko uporište, već isključivo političko, naišla je na burne reakcije među kosovskim Srbima, međunarodna zajednica pokušava da arbitrira, ali još uvek bezuspešno.  Sa Kosova stižu uznemirujuće vesti o laganom nestajanju zaliha neophodnih namirnica, cene pojedinih proizvoda skaču, a rešenje se ne nazire.

  Kakve posledice ovakva situacija može imati po srpsku privredu?

  Bivši guverner Dejan Šoškić ukazuje da je reč o ishitrenoj odluci koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravilima dogovorima. U izjavi za BIZLife upozorava i na moguće gubitke koji ne bi bili beznačajni.

  „Takvi potezi su u suprotnosti sa pravilima CEFTE, nisu u duhu približavanja i pristupanja zajedničkom tržištu EU od strane Zapadnog Balkana, i u suprotnosti su, ako hoćete, i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije“, kazao je Šoškić i dodao da je o „neutemeljenom presedanu u trgovinskim odnosima.

  „Potez je očigledno uslovljen dnevnopolitičkim razlozima, a to jasno otkriva i stepen (ne)ozbiljnosti donosioca odluka iz tako važnog domena kakve su mere ekonomske politike“, smatra Šoškić.

  Podseča i da Srbija ima suficit u razmeni sa svim članicama CEFTA sporazuma, pa i sa teritorijom Kosova i Metohije pod kontrolom UNMIKa.

  „Naš suficit je u prvih devet meseci predstavljao više od 90% razmene sa Kosovom i eventualni gubitak tog tržišta za proizvođače iz Srbije nije beznačajan jer je reč o oko 350 miliona evra izvoza za prvih devet meseci ove godine. Otuda je važno učiniti sve i u direktnoj komunikaciji i posredstvom međunarodne zajednice da se ove mere povuku, jer nanose štetu srpskoj privredi, ali i u potpunoj su suprotnosti sa principima slobodne trgovine i regionalne saradnje koja je vrlo važna za ceo region Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU“, poručio je nekadašnji guverner.

  Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija smatra da je reč o ekonomskom ratu koji sve češće zamenjuje ratove oružjem.  Očekuje da će uvedene mere više štete naneti građanima nego ekonomijama

  „Priština objektivno ovom merom nema šta da štiti u ekonomskom smislom, njen povod je isključivo političari“, smatra Bušatlija.

  Ocenjuje da razmena i koliičina robe kuju Srbija šalje na kosovsko tržište nije tolika da bi značajnije mogla da ugrozi ekonomiju.

  „Ekonomije se uvek prilagode, ta roba će biti preusmerena na neka druga tržišta“, kazao je Bušatlija i dodao da će najveće posledice osetiti građani na Kosovu, kako Srbi, tako i Albanci koji su redovno koristili i kupovali robu poreklom iz Srbije.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE