Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konverzija zemljišta, gradilište, novac (Freepik)

  Ova zemlja je lider po PRIVREDNOM RASTU na Zapadnom Balkanu

  Ekonomija Crne Gore imaće ove godine najveći rast u regionu, od 3,5 procenata, preneli su mediji te zemlje pozivajući se na prognozu Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

  Prema toj prognozi, privreda Crne Gore će iza sebe ostaviti Kosovo, Albaniju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, čijoj ekonomiji se predviđa najniži rast od 1,3 odsto.

  Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović predviđa da će rast ekonomije Crne Gore biti među najvećim i u Evropi.

  „Zamajac daljeg privredog rasta koji je ostvaren u prvom kvartalu, od 6,1 odsto, i snažan rast turističkog prometa je doveo do povećanja opšteg nivoa privredne aktivnosti, dok se beleži rast i u komplementarnim delatnostima kao što su trgovina, transport i druge uslužne delatnosti“, rekao je Đurović za TVCG.

  gubitak prihoda ekonomija

  Crna Gora, zastava (Pixabay)

  Đurović naglašava i da je na privremenom boravku u Crnoj Gori značajan broj stranih državljanja, čija se potrošnja registruje i, kako kaže, predstavlja šansu za domaću privredu.

  A da je potrošnja, kako stranaca, tako i domaćeg stanovništva, imala ključni uticaj na rast privrednih aktivnosti, smatraju i ekonomisti.

  Rastu BDP-a doprinela povećana potrošnja

  Ekonomista Mirza Mulešković kaže da je najveći doprinos ovakvom rastu BDP-a imalo povećanje potrošnje stanovništva, što je prisutno od prošle godine kada je susedna zemlja imala poresku reformu.

  „Sa rastom od 3,5 odsto ne treba da budemo zadovoljni jer osim toga u Crnoj Gori imamo inflaciju koja je povećala sve cene i troškove, imamo preko 100.000 stranaca na privremenom boravku u Crnoj Gori koji troše novac i koji su otvorili svoje firme“, dodao je on.

  Crna gora, ekonomija (Pixabay)

  To je, dodaje Mulešković, posledica rata u Ukrajini, a ne internih napora i rada na jačanju realne ekonomije.

  „Moramo da izbegnemo to kratkoročno gledanje indikatora, jer isti ti izveštaji pokazuju da će već 2025. godine realni rast BDP-a da bude 2,9 odsto što nas stavlja na poslednje mesto u odnosu na zemlje regiona“, zaključio je on.

  Đurović, sa druge strane, poručuje da beleže odlične pokazatelje zaposlenosti, broja noćenja, turističkog prometa i rasta bruto plata, te da očekuju da će ovogodišnji rast premašiti prognoziranih 3,5 odsto, piše Dan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE