Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar vučić

  Ekološki aktivisti BLOKIRALI nemačku elektranu na ugalj

  Grupa klimatskih aktivista blokirala je elektranu i površinski ugljenokop na istoku Nemačke, posle čega su delovi elektrane bili satima van pogona.

  „Protestujemo protiv daljeg pogona ovog ugljenokopa i njegovog razornog uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju do sada nepoznate grupe klimatskih aktivista. Oni poručuju da „napad Rusije na Ukrajinu ne sme biti izgovor za nastavak korišćenja, po životnu sredinu štetnog, lignita“.

  Grupa aktivista je zauzela postrojenja u kojima se ugalj iz vagona prebacuje u termoelektrane, zbog čega je došlo do gašenja dva reaktora.

  Aktivisti su se za šine vezali lancima, a neki su koristili i beton. Policija je saopštila da se aktivisti koje su u međuvremenu odvojili od šina, nalaze u pritvoru.

  Ministar savezne pokrajine Brandenburg Mikael Stubgen zatražio je za demonstrante „visoke kazne“.

  „Onaj ko blokira elektrane igra se sa snabdevanjem strujom i grejanjem mnogih domaćinstava, škola i bolnica“, rekao je Stubgen koji je ovu akciju nazvao „sabotažom“ u posebno osetljivom trenutku kada je u pitanju snabdevanje zemlje energentima.

  Moraju da se „vraćaju“ uglju

  Uprava elektrane je rekla da se radi o „teškim krivičnim delima“. Elektrana je saopštila da je zbog prestanka dotoka uglja na trenutke bila prisiljena da blokove održava sagorevanjem mazuta što je, kako se navodi, mnogo štetnije po životnu sredinu nego ugalj.

  Zbog napete situacije sa snabdevanjem energentima, usled obustave isporuke gasa iz Rusije, elektrana je dobila dozvolu za nastavak rada s opcijom puštanja u pogon dodatnih, već isključenih, reaktora.

  Prema ranijim odlukama, Nemačka bi do 2038. trebalo da zatvori poslednje termoelektrane na ugalj.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE