Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Eko-katastrofa: U okeane BAČENO milijardu i po maski

  Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom sveta ove godine zbog pandemije kovida-19, što ostavlja teške posledice na morske životinje i biljke, navedeno je u izveštaju jedne organizacije za zaštitu mora.

  Organizacija Okeani Azije sa sedištem u Hongkongu objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski.

  U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i ekosistemu.

  Kako je navedeno, usled pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i kupovina hrane za poneti.

  Istovremeno, niz mera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, je „odloženo, pauzirano ili ukinuto“.

  Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su iz organizacije Okeani Azije.

  Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi dolara godišnje.

  U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE