Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, IT, veštačka inteligencija

  EK osniva Kancelariju za AI

  Evropska Komisija (EK) saopštila je da osniva Kancelariju za veštačku inteligenciju (AI) kako bi ojačala liderstvo EU u bezbednoj i pouzdanoj upotrebi te nove tehnologije.

  „Kancelarija za veštačku inteligenciju ima za cilj da omogući budući razvoj, primenu i upotrebu veštačke inteligencije na način koji podstiče društvene i ekonomske koristi i inovacije, uz istovremeno ublažavanje rizika“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

  Kancelarija će igrati ključnu ulogu u primeni Zakona o veštačkoj inteligenciji, posebno u vezi sa modelima veštačke inteligencije opšte namene, ali će raditi i na „podsticanju istraživanja i inovacija u verodostojnoj veštačkoj inteligenciji i pozicioniranju EU kao lidera u međunarodnim diskusijama“.

  Potpredsednica Fit Evrope (FIT Europe), konzorcijuma od osam partnera iz četiri evropske zemlje za prilagođavanje digitalnom dobu, Margaret Vestager (Margrethe Vestager) kazala je da će Kancelarija pomoći osiguravanju koherentne primene Zakona o veštačkoj inteligenciji.

  „Zajedno sa programerima i naučnom zajednicom, kancelarija će proceniti i testirati veštačku inteligenciju opšte namene kako bi osigurala da AI služi nama kao ljudima i da podržava naše evropske vrednosti“, kazala je ona.

  140 talentovanih radnika

  Evropski komesar Tijeri Breton izjavio je da će sa novom kancelarijom za veštačku inteligenciju i njenih 140 talentovanih radnika Komisija imati neophodnu ekspertizu da podstakne primenu Zakona o veštačkoj inteligenciji.

  Veštačka inteligencija će prestići ljudsku (Freepik)

  „Kancelarija će ojačati Evropu kao globalnog kreatora standarda u AI. Kancelarija će negovati evropski ekosistem veštačke inteligencije koji je inovativan, konkurentan i koji poštuje pravila i vrednosti EU“, kazao je on.

  Organizacione promene stupiće na snagu 16. juna. Prvi sastanak AI odbora trebalo bi da se održi do kraja juna.

  U aprilu 2021. godine, EK je predložila Zakon o veštačkoj inteligenciji EU i novi koordinisani plan sa državama članicama, kako bi se garantovala bezbednost i osnovna prava ljudi i preduzeća, uz jačanje investicionih inovacija širom zemalja EU.

  Evropski parlament je 14. juna 2023. godine izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI), a u decembru ga privremeno usaglasio, te se od tada smatra prvim sveobuhvatnim zakonom na svetu o veštačkoj inteligenciji.

  Zakon o veštačkoj inteligenciji trebalo bi da stupi na snagu do kraja jula 2024. godine.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE