Efekti ukidanja rominga u EU: Priča se UDESETOSTRUČILA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Efekti ukidanja rominga u EU: Priča se UDESETOSTRUČILA

  Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

  Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju s godinom pre uvođenja pristupa “u romingu kao kod kuće”.

  Upotreba podataka u romingu unutar EU i Evropskog ekonomskog prostora dostigla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u leto 2018. godine, sa 12 puta većim korišćenjem mobilnih podataka u inostranstvu. Tokom tog perioda količina telefonskih poziva u romingu bila je gotovo trostruko veća.

  “Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše.”

  Postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno, domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

  Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

  U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE