Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEFTA - Veliki napredak u promociji elektronske trgovine i trgovine uslugama

  CEFTA ostvarila veliki napredak u promociji elektronske trgovine i trgovine uslugama

  Saradnja u različitim uslužnim sektorima doprinela je ostvarivanju napretka u oblasti elektronske trgovine, naročito na otklanjanju neopravdanog geoblokiranja i olakšavanja dostave pošiljki unutar CEFTA-e, saopšteno je na CEFTA Potkomitetu za trgovinu uslugama.

  Eksperti CEFTA Strana su se složili da su izazovi pandemije doneli nove mogućnosti trgovini i da je zbog toga za CEFTA-u jedan od ključnih prioriteta ove godine upravo rad na olakšanju elektronske trgovine. Pripremljen je paket od tri odluke CEFTA Zajedničkog komiteta koje imaju za cilj da olakšaju online poslovanje u CEFTA-i, ali i da ojačaju poverenje potrošača. Sve aktivnosti CEFTA-e su zasnovane na pravnom sistemu EU i najboljim praksama koje će pomoći CEFTA stranama u pristupu EU.

  Podkomitet za trgovinu uslugama razmatrao je i druge inicijative iz oblasti turizma, stručnih kvalifikacija, finansijskih usluga, radnih dozvola i statistike. Jedan od ciljeva je olakšanje kretanja ljudima koji putuju radi pružanja usluga, uklanjanjem prekomerne administracije koja se uglavnom odnosi na radne dozvole i licence.

  “Završili smo tehnički deo posla, koji je najzahtevniji. Vrlo smo blizu pripreme ovih dokumenata za usvajanje. Verujem da je ovo dobra vest za kompanije koje se nadaju da će proširiti svoju bazu potrošača na druga tržišta CEFTA-e”, rekao je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

  Konačno, Potkomitet za trgovinu uslugama odobrio je nadograđenu CEFTA regulatornu bazu podataka za usluge i najavio da će ona uskoro biti objavljena. Regulatorna baza podataka osiguraće da domaća pravila budu transparentna, nediskriminatorna, proporcionalna i opravdana ciljevima javnog interesa, s ciljem sprečavanja barijera za trgovinu uslugama unutar CEFTA-e.

  CEFTA Dodatni protokol 6 (DP6) o trgovini uslugama usvojen je 2019. godine, a stupio je na snagu 11. januara 2021. godine. Ovim dokumentom proširen je princip slobodne trgovine unutar CEFTA-e na uslužni sektor. DP6 pruža okvir za podsticanje rasta trgovine uslugama, pored ranije ukinutih ograničenja trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima. Protokol se posebno fokusira na obaveze pristupa tržištu i one koje se odnose na diskriminaciju kompanija na tržištu. Moldavija predsedava CEFTA Podkomitetom za trgovinu uslugama tokom 2022. godine, nakon čega će predsedavanje preuzeti Crna Gora.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE