EBRD obezbedila 85 mil. EUR kredita za 39 km "autoputa mira"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EBRD obezbedila 85 mil. EUR kredita za 39 km “autoputa mira”

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da je obezbedila 85 miliona evra kredita Vladi Srbije za finansiranje 39 kilometara autoputa Niš-Pločnik, kod Prokuplja.

  Ta saobraćajanica će povezati Niš i Prištinu, nastavljajući dalje do Tirane sa završetkom u luci Drač na Jadranskom moru.

  Kako je istaknuto, taj “autoput mira” vodeći je projekat u okviru nedavno najavljenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

  Deonica auotputa Niš – Merdare kroz Srbiju biće dugačka 77 kilometara.

  Izgradnju “autoputa mira” u Srbiji finansira i Evropska investiciona banka (EIB) sa 100 miliona evra kredita, a sa 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava, kao i sredstva za pripremu projekata, i Evropska unija, putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

  Ugovor o kreditu je sa regionalnom direktorkom EBRD za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai popisao ministar finansija Siniša Mali, saopštio je njegov kabinet.

  “Ovo je investicija koja treba da doprinese razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i olakšanoj trgovini i kretanju ljudi”, rekla je Hargitai i dodala da će javni tender za radove za prvu deonicu puta biti objavljen u decembru.

  U Vladi Srbije su sa predstavnicom EBRD ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Кoridora Srbije Aleksandar Antić potpisali ugovor o projektu izgradnje autoputa NIš-Merdare ukupne vrednosti 225 miliona evra.

  Momirović je istakao da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE