Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  E-KUPOVINA: Carina na sve preko 50 evra, PDV na svu robu

  Na proizvode kupljene preko interneta u vrednosti do 50 evra u Srbiji se ne plaća carina, a ne sve proizvode skuplje od tog iznosa carina je 10 odsto.

  Ono što treba znati je da će se carina platiti ne samo na vrednost proizvoda, nego na vrednost proizvoda plus iznos poštarine, a PDV na vrednost proizvoda, plus iznos poštarine, plus iznos carine.

  Drugim rečima, ako ste preko interneta kupili haljinu koja košta 100 evra, i plaćate poštarinu od 10 evra, onda ćete platiti carinu na ukupnu vrednost od 110 evra (11 evra), a onda ćete platiti i PDV na vrednost od 121 evro (110 evra plus carina od 11 evra), koji iznosi 24,2 evra. Po toj računici, ta haljina će koštati ukupno 135,2 evra.

  Iako su korisnici interneta po forumima pisali da „carinik može samostalno da proceni vrednost robe“, u Upravi carina za Blic kažu da to nije moguće. Veliki broj građana Srbije koji kupuju preko interneta ne plaća carinu, jer najčešće naručuju robu vrednosti ispod 50 evra, a 90 odsto te robe dolazi iz Kine.

  Kada je reč o pošiljkama male vrednosti, plaćanja carinskih dažbina su oslobođene pošiljke nekomercijalne prirode čija je ukupna vrednost do 50 evra. Međutim, i na ove pošiljke se plaća PDV.

  Sva roba kupljena putem interneta, koja stiže putem poštanskih pošiljki, može se podeliti na pošiljke vrednosti do 50 evra i na pošiljke iznad 50 evra. I jedne i druge podležu naplati PDV, koji se obračunava na poresku osnovicu u iznosu od 20 odsto.

  Obračun carine se vrši po jedinstvenoj carinskoj stopi i iznosi 10 odsto od utvrđene carinske osnovice, a na zbir carinske osnovice i iznosa carine obračunava se i PDV od 20 odsto. Eventualni troškovi transporta i poštarine koji su naznačeni na pošiljci ulaze u carinsku osnovicu.

  Broj građana Srbije koji kupuju preko interneta tokom 2016. godine je iznosio 78.772, što je porast za oko 5.000 u odnosu na 2015. godinu. Najviše kupuju garderobu, mobilne telefone, tablet uređaje i igračke. Najčešće je reč o robi male vrednosti, do iznosa od 50 evra, tako da plaćaju na nju samo PDV.

  Od prispeća pošiljke na poštu carinjenja, do okončanja carinske procedure i otpremanja pošiljke na naznačenu adresu, odnosno najbližu poštu radi uručenja, procedura traje od 3 do 5 dana.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar iz Novog Sada

   Mislim da nije istina da se na proizvode kupljene preko interneta u vrednosti do 50 evra u Srbiji ne plaća carina, a na sve proizvode skuplje od tog iznosa carina je 10 odsto. Naime pre nekih mesec dana mi je stigao poštom rezervni LCD ekran za telefon iz Kine koji je koštao oko 8 USD i račun je pratio pošiljku, a platio sam carinu 430 dinara u Novom Sadu licu koje mi je dostavilo isti paket za koji sam već platio poštarinu samom kupovinom preko neta. Pitao sam lice koje mi je naplatilo, sa kojim pravom mi naplaćuju carinu i dobio sam odgovor da se ne bunim jer sam mogao i gore da prođem, a i mogli su i da mi ne isporuče paket. Tako na svom primeru vidim da je ova vest neistinita. PS Na žalost, bacio sam pakovanje i potvrdu o plaćanju da bih mogao da Vam dokažem ali je istina 100%. Ekran je kod mene u svojoj kutiji od stropora još uvek zapakovan bez obeležja pošiljke.

  • team1

   Postoji jos jedna zackoljica, roba koja se uvozi i nije u kutiji nece se oporezovati i nema naplate provere paketa. Sve sto je u kutiji podleze kontroli i naplacuje se minimalni iznos provere paketa od strane postanske carinarnice u iznosu od 100din @Aleksandar na tvom primeru 8usdX115vrednost u din = 920rsd * 20% pdv dakle pdv ~184din + otvaranje posiljke 100din = 284din To bi bila realna cena za to sto si porucio po trenutnom cenovniku. Ali tebi je ocigledno utvrdjena vrednost po necemu po njihovoj proceni, a ne po vrednosti koju si platio. Na to se svakako mozes zaliti na osnovu transakcije koju si platio ali ces izgubiti vise od 100din na sve tako da ne znam da li se isplati. PS dakle nisi platio carinu nego PDV na proizvod koji si porucio + postansku uslugu otvaranja same posiljke. Proverno vise puta!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE