Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Džek Ma ZADRŽAO TRON, zahvaljujući pandemiji

  Džek Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba, zadržao je status najbogatijeg Kineza ove godine.

  Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, porasla je onlajn kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta što je dodatno uvećalo bogatsvo tog internet preduzetnika, navodi se u najnovijem istraživanju.

  Maovo bogatstvo poraslo je za 45 odsto tokom 2019. godine na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje.

  Ma Huateng, osnivač kompanije Tensent u okviru koje je popularna mreža za razmenu poruka Vi Čet (WeChat), je na drugom mestu sa 57,4 milijarde dolara, i njegovo bogatstvo je uvećano za 50 odsto.

  Na trećem mestu je Žong Šanšan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode Nongfu Spring sa 53,7 milijardi dolara, posle debija na berzi u Hongkongu u septembru.

  Rast vrednosti akcija stvorile su u proseku pet novih kineskih preduzetnika koji su svake nedelje tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivača Huruna, Rupert Hjudžverf.

  „Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo stvoreno u samo godinu dana“, rekao je Hjudžverf. „Kineski preduzetnici su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Uprkos KOVID-19, doživeli su rekordan skok.“

  Najbogatija žena na listi je Jang Huijen na 6. mestu sa 33 milijarde dolara, što je 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

  Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Žengfej, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huavej.

  Američka kontrola izvoza nametnuta u sukobu s Pekingom navodne bezbednosti preti da osakati njegovu prodaju pametnih telefona i komunikacione opreme. Renova neto vrednost opala je za 10 odsto na 2,8 milijardi dolara, prema Hurunu.

  Bogatstvo Lei Jun, konkurentske kompanije pametnih telefona Siaomi (Xiaomi), se više nego udvostručilo na 25 milijardi dolara, jer je vrednost akcija porasla, verovatno i zbog problema koje ima Huavej.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE