Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dve trećine Srbije ne prima platu na vreme

  U Srbiji oko 70 odsto radnika ne prima plate na vreme, od čega jednoj trećini zarada kasni od 30 do 90 dana, a oko sedam odsto prima sa zakašnjenjem većim od tri meseca, rekao je koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

  On je povodom samoubistva radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke zbog teške materijalne situacije, rekao da su radnici u Srbiji manje zaštićeni nego u drugim zemljama u okruženju, čak i u Makedoniji, gde su nestabilne političke prilike.

  „Iako je Makedonija u političkim problemima, zaposleni imaju veća prava pa se nije desio nijedan slučaj samoubistva ili da radnici sebi seku prste kao u Srbiji“, rekao je Rajić.

  Zaposleni u Srbiji su, prema njegovim rečima, prepušteni sami sebi jer su „politički i ekonomski sistem tako postavljeni da državu jedino interesuje da naplati poreze i doprinose“.

  Nije lako ni poslodavcima da redovno izmiruju visoke dažbine. U trenutku isplate zarada poslodavci moraju da uplate i odgovarajuće poreze i doprinose, a rokovi naplate njihovih potraživanja su i preko 140 dana“, rekao je Rajić.

  „Od 150 opština u Srbiji u 71 nema preduzeća koje ima više od 100 zaposlenih. Kada bi se firma koja ne isplaćuje plate uvela u stečaj to bi bilo dramatično za tu sredinu pa se to izbegava i iz političkih razloga, a i radnici imaju iluziju da su zaposleni“, ocenio je Rajić.

  Dodao je da bi Poreska uprava trebalo da ima precizne podatke o tome koliko radnika i sa kolikim zakašnjenjem prima plate, ali nema odgovarajući informacioni sistem, pa „neku uplatu iz davno proteklog meseca registruje kao realnu za taj mesec“.

  Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić rekla je da oko 300.000 radnika u Srbiji ne prima plate na vreme, a najteže stanje je u „tranzicionim“ firmama iz sektora transporta, tekstila pivarske i mašinske industrije.

  „Sindikat je zbog neisplaćenih plata i drugih problema napisao mnogo dopisa Poreskoj upravi, ministarstvima finansija i privrede i porazno je da ni na jedan nije reagovano“, rekla je Savić.

  Sada je, prema njenim rečima, teško stanje u paraćinskoj Srpskoj fabrici stakla gde radi oko 1.000 radnika i čiji je račun blokiran godinu dana. „Staklara je održavala ceo taj region, a sada zaposleni primaju mesečno po 10.000 do 12.000 dinara, tek da ne umru“, rekla je Savić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE