Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dve najveće dileme svakog od nas: Korona ili grip i da li imam virus bez simptoma

  Zdravstveni stručnjaci već neko vreme upozoravaju javnost na opasnosti spajanja sezone gripa s pandemijom koronavirusa tokom hladnijih jesenjih i zimskih meseci.

  Upozoravaju na to da pandemiju COVID-19 treba staviti pod nadzor pre nego što grip počne da se širi među populacijom. U suprotnom, to bi moglo da bude preveliki pritisak na zdravstveni sistem, prenosi Zimo.

  Jedan način na koji bi se to moglo izbeći jeste i prepoznavanjem dva ključna simptoma koja razlikuju COVID-19 od gripa. Riječ je o gubitku čula ukusa i dispneji (neprijatan osećaj nedostatka vazduha).

  U britanskoj studiji proučavani su simptomi 417 pacijenata s blagim ili umerenim simptomima bolesti COVID-19 (od kojih su 263 bile žene).

  Najčešći simptomi bili su kašalj, bol u mišićima i gubitak apetita. Najčešći otorinolaringološki simptomi bili su bol u licu i opstrukcija disajnih puteva u nosu, navodi se u studiji.

  Isto tako, studija je otkrila da je 85,6 i 88 odsto pacijenata prijavilo gubitak ili mirisa ili ukusa.

  I kod pacijenata koji imaju grip ili običnu prehladu može doći do privremenog gubitka mirisa, ali kod pacijenata zaraženih koronavirusom može doći do naglog i snažnijeg gubitka mirisa koji može dovesti do nemogućnosti razlikovanja kiselog od slatkog.

  Isto tako COVID pacijenti mogu da osete gubitak mirisa i bez oticanja sluznice nosa.

  TEST: Otkrijte da li ste asimptomatski bolesnik

  Mnogi istraživači veruju da je gubitak mirisa rani znak koji upozorava na zarazu koronavirusom. Međutim, nedavno revolucionarno istraživanje koje su sproveli istraživači s Nacionalnog agro-prehrambenog biotehnološkog instituta Mohali i Postdiplomskog instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje Chandigarh otkrilo je da zaražene osobe najčešće nisu u stanju da osete određene mirise.

  Istraživači su koristili pet različitih vrsta aroma, uobičajeno prisutnih u svim indijskim kućanstvima, kako bi razvili “test mirisa”. Ovih pet mirisa odabrano je na osnovu internet ankete u kojoj je lista od 30 aroma predstavljena 100 osoba koje su odabrali one koje mogu najlakše prepoznati. Na osnovu rezultata konačno je odabrano pet aroma za test mirisa: beli luk, menta, kardamom, kokosovo ulje i komorač.

  Test mirisa

  Za sprovođenje studije arome su punjene u epruvete i pakovane u vrećice, a dobrovoljci su trebali da ih prepoznaju. U studiji je učestvovalo 49 asimptomatskih pacijenata i 35 osoba koje nisu imale covid i njihov je zadatak bio da raspoznaju mirise. Sproveden je još jedan naknadni eksperiment kako bi se potvrdili nalazi studije, gde je redosled aroma promenjen, a u test mirisa dodata je i voda.

  Istraživači su otkrili da oni koji su zaraženi covidom zaista gube čulo mirisa, ali ga ne gube u potpunosti. Prema studiji, samo 4,1 odsto učesnika nije uspelo da prepozna niti jednu od pet aroma prisutnih u testu mirisa, 38,8 odsto njih nije moglo da identifikuje barem jednu od aroma, a 16 odsto njih je moglo da odredi dva mirisa. Zdravi ispitanici mogli su da namirišu sve arome, iako 14 odsto njih nije pravilno identifikovalo barem jedan miris.

  Nakon sprovođenja studije istraživači su ustanovili da pacijenti koji su oboleli od koronavirusa nisu mogli da namirišu dve arome – kokosovo ulje i mentu. Tim veruje da ovaj test mirisa može pomoći u identifikovanju asimptomatskih bolesnika.

  Iako su potrebna i dodatna istraživanja, istraživači veruju da se ova metoda može koristiti i kod kuće. Možete da pokušate da pomirišete određeni niz aroma koje imate kod kuće, a svaki gubitak mirisa može predstavljati upozorenje, navodi Times of India.

  Izvor: Zimo, Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE