Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tesla

  Dva istorijska trenutka za Teslu: Pet miliona automobila i 50.000 punjača

  Proizvođač električnih automobila došao je do vrlo važnog trenutka u svojoj kratkoj istoriji. S proizvodne trake američke kompanije sišao je 5-milioniti automobil.

  Istovremeno, Tesla obeležava još jedan jubilej – instalaciju 50.000-tog Superčardžer punjača.

  Teslin rast popularnosti bio je neverovatan u prethodne tri godine, zahvaljujući sve većem rasponu električnih vozila i prepoznatom imidžu koji postaje sve više cenjen. Ipak, Tesli je trebala jedna decenija da proizvede prvi milion automobila, a sada se već hvali s pet miliona.

  To je zato što je od 2020. prodaja bukvalno eksplodirala. U samo 18 meseci američka kompanija premašila je produkciju od dva miliona, dostigla vrhunac od tri miliona u samo 11 meseci, te brojku od četiri miliona proslavila samo sedam meseci kasnije.

  Pre samo dve nedelje, fabrika Tesla u Kini takođe je proslavila montažu dvomilionitog automobila.

  Tesla kaže da pogon u Kini proizvodi više od 750.000 jedinica godišnje, iako je industrijski kapacitet skoro milion jedinica. Kineska fabrika je pravi dragulj u Teslinom proizvodnom carstvu.

  S druge strane, pogon u Kaliforniji koordinira proizvodnju za Model 3, Y, S i Model X, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 650.000 jedinica. Istovremeno, fabrika u Berlinu ima kapacitet od 375.000 jedinica godišnje, a ona u Teksasu od 250.000.

  Zbog trenutnih radova u cilju modernizacije proizvodnih pogona Tesla očekuje blagi pad proizvodnje u četvrtom kvartalu. Međutim, očekuje se da će proizvodne brojke preći granicu od šest miliona automobila početkom 2024. kada zvanično krene serijska proizvodnja Cybertrucka.

  Budući da je prateća infrastruktura izuzetno važna, Tesla je nedavno proslavila instalaciju 50.000-tog Superčardžer punjača koja je montirana u Kaliforniji.

  Pohvalno je što punjači polako postaju dostupni kupcima koji voze druge marke automobila s nultom emisijom, s obzirom na to da Teslin specifični NACS priključak za punjenje postaje sve više kompatibilan s drugim markama koje ugrađuju odgovarajući port.

  Izvor: Klix

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE