Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država od Geoksa traži da vrati DRŽAVNU POMOĆ

  Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji „Technic development“, investitoru i proizvođaču obuće „Geoks“ u Vranju, nalaže da vrati državnu pomoć jer im je ona dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

  Ova kompanija treba da vrati pomoć od 90.687.891,33 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 1. aprila 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa, navodi se u rešenju.

  Takođe, treba da vrati i pomoć od 323.356.500,00 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 23. decembra 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa.

  U rešenju se navodi da se Ministarstvu privrede nalaže da, bez odlaganja, preduzme mere u cilju vraćanja državne pomoći.

  1.200 radnika ostalo bez posla

  „Technic development“ je u Vranju proizvodio obuću italijanske kompanije „Geoks“, koja je početkom avgusta zvanično prestala da radi, a oko 1.200 radnika ostalo je bez posla.

  „Geoks“ je u Vranju radio pet i po godina i za to vreme je od države dobio subvencije od oko 16 miliona evra, koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.

  Ugovorom je bila predviđena obaveza korisnika da ne smanjuje dostignuti broj zaposlenih u period od tri godine od dana završetka Investicionog projekta, odnosno isplate poslednje tranše u skladu sa Ugovorom i da, u istom periodu, svim zaposlenima redovno isplaćuje neto zaradu u iznosu koji je najmanje 20 odsto veći od minimalne zarade u skladu sa zakonom, navodi se u rešenju komisije.

  Geoks DEFINITIVNO odlazi, 1.200 ljudi ostaje BEZ POSLA

  GEOX dobio 20 mil. EUR subvencija, a u budžet nije uplatio NI TREĆINU

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE