Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drogirani monasi: Budistički hram ostao bez igumana koji su koristili kristal met

  Na Tajlandu se u proteklim mesecima pojavljuju velike količine sintetičkih droga, na koje, po poslednjim informacijama, nisu ostali imuni ni budistički monasi.

  Kako prenosi AFP, policija je nedavno primorala sva četiri monaha u hramu u okrugu Bung Sam Phan, u centralnom Tajlandu, u provinciji Phetčabun, da urade testove urina.

  Sva četvorica, uključujući i igumana, bili su pozitivni na kristal met.

  Akcija hapšenja se desila usred dolazi šire nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine nedozvoljenim supstancama. Tajland , kao i mnoge druge nacije širom jugoistočne Azije, u poslednje dve godine ima veliki porast upotrebe kristal meta.

  Kako su monasi došli do opijata?

  Izvor toga se može pratiti do Zlatnog trougla – ozloglašenog izvora trgovine sintetičkom drogom, gde se susreću granice Tajlanda, Laosa i Mjanmara – gde je brdovit predeo mjanmarske države Šan, razoren višegodišnjim sukobima.

  Nakon državnog udara u Mjanmaru, koji je u februaru 2021. doveo do toga da je burmanska vojska zbacila vladu i gurnula naciju u haos, rekordne količine metamfetamina u formi kristala i tableta, inače poznatih kao „jaba“, počele su da se izlivaju iz Zlatnog trougla i preplavile su region.

  Proizvodnja i trgovina ilegalnim sintetičkim supstancama dostigli su rekordne nivoe 2021. godine, a vlasti su kolektivno zaplenile skoro 172 tone metamfetamina i više od milijardu tableta jaba.

  Ni ovo nije prvi slučaj da tajlandski monasi koriste opijate. Poslednjih godina, sveta institucija tajlandskog budizma bila je kompromitovana nizom hapšenja i skandala visokog profila u vezi sa korupcijom, ubistvima i trgovinom drogom među sveštenstvom.

  I dileri se snalaze: Dostava hrane kao paravan

  Izvor: Vice

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE