Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drastična poskupljenja: Inflacija u Argentini premašila 100 odsto

  Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 odsto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina. Argentina je 2001. bankrotirala.

  Kako su saopštili iz statističke agencije, stopa inflacije iznosi 102,5 odsto, što znači da su cene roba i usluga duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

  Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju da obuzdaju rast cena ograničavanjem.

  Međutim, drastičan je rast cena hrane i pića – u februaru su porasle za 9,8 odsto u odnosu na mesec ranije. Argentinski mediji su objavili da su cene mesa za mesec dana porasle skoro 20 procenata.

  List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno uticali na stočarstvo i poljoprivredu.

  Visoka inflacija se već dugo oseti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se obuzda rast cena. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu – 2.000 pezosa, što je odgovor na rast cena.

  Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podele ugrozile ekonomiju. Prošlog leta u mesec dana su promenjena tri ministra ekonomije.

  Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi dolara za spašavanje ekonomije. To je bila poslednja isplata u 30-mesečnom programu pomoći koji bi na kraju trebalo da iznosi 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE