Dramatičan pad: TREĆINA KOALA nestala za samo nekoliko godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dramatičan pad: TREĆINA KOALA nestala za samo nekoliko godina

  Broj koala u Australiji smanjio se za oko 30 odsto u poslednje tri godine, zbog suše, požara i seče drveća, saopštila je Fondacija australijskih koala.

  Nezavisna neprofitna grupa procenila je da je populacija koala opala na manje od 58.000 ove godine sa više od 80.000 u 2018. godini, pri čemu je najgori pad u državi Novi Južni Vels, gde je broj torbara opao za 41%.

  “Pad je prilično dramatičan”, rekla je predsednica Fondacije australijskih koala Debora Tabart.

  Nigde u Australiji nije bilo uzlaznih trendova. Prema studiji, procenjuje se da u Australiji na samo jednom području ima više od 5.000 koala, a neke regije imaju samo pet ili 10.

  Tabart je rekla da je Australiji potreban Zakon o zaštiti koala.

  Pad broja koala u Novom Južnom Velsu najverovatnije se ubrzao nakon što su ogromne površine šuma uništene u požarima krajem 2019. i početkom 2020. godine, ali neka od tih područja već nisu imala koale.

  “Ono što nas brine su mesta poput zapadnog Novog Južnog Velsa gde je suša u poslednjih deset godina upravo imala ovaj kumulativni efekat” rekla je.

  Australijska vlada je u junu pozvala javnost da se izjasni o nacionalnom planu oporavka Novog Južnog Velsa, Kvinslenda i oko australijske prestonice Kanbere i da li status zaštite ugroženih vrsta koala treba podići sa “ranjivog” na “ugroženo”.

  Osim uticaja suše i požara, krčenje zemljišta zbog izgradnje nekretnina i puteva uništilo je stanište čuvenih torbara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE