Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drakulić će TUŽITI Srbijašume

  Osnivač kompanije za proizvodnju peleta Bioenergy Point Zoran Drakulić rekao je da ta kompanija ima ogromnu štetu zbog kašnjenja Srbijašuma da isporuči ugovoreno drvo i najavljuje tužbu protiv tog državnog preduzeća.

  „Srbijašume su nam ostale dužne po ugovoru za prošle godine 21.000 kubika drveta, a ove godine su usporučile oko 50 odsto od količina koje su do sada trebale da budu isporuče po ugovoru, a to je oko 70.000 kubnih metara. Zbog toga trpimo ogromnu štetu i verovatno ćemo biti prinudjeni da preduzmemo zakonske mere i tužimo Srbijašume“, rekao je Drakulić za Betu.

  Dodao je da njegova kompanija radi sa 60 odsto kapaciteta zbog nedostatka sirovine i da su zbog toga troškovi i gubici ogromni.

  Izvoz peleta je, kako je rekao, prema odluci Vlade Srbije privremeno ograničen, pa proizvođači tog energenta traže od Ministarstva rudarstva i energetike da skine zabranu izvoza peleta, bar za deo koji se proizvodi od drveta, kupljenog od privatnih vlasnika drveta koji ga prodaju po oko 13.000 dinara po kubiku.

  Drakulić je rekao da se od resornog ministarstva traži i da ograniči cenu drveta koje prodaju privatnici jer ona „divlja“ i daleko je viša od cene od 4.800 dinara po kubiku po kojoj drvo prodaju Srbijašume.

  Jedan od predloga ministarstvu je i da se zabrani izvoz proizvoda od drveta austrijskoj kompaniji Kronošpan koja u Lapovu ima fabriku nameštaja i kupuje velike količine drveta zbog čega je nestašica tog energenta na domaćem tržištu.

  Drakulić je rekao da je udruženje peletara uputilo nadležnom ministarstvu pismo sa tim zahtevima jer ne može drugačije da se, pred nastupajuću zimu, reši nestašica peleta na domaćem tržištu kome je i dalje ograničena cena na 38.000 dinara po toni.

  Dodao je da je njegova kompanija otvorila dve maloprodaje trgovine u kojima prodaje pelet koji proizvede, a da ga isporučuje i drugim trgovcima.

  Izvor: Beta

  Foto: KBF

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE