Drakulić bez dlake na jeziku: "Vreme jeftine radne snage prošlo, UVOZIĆEMO INDIJCE"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drakulić bez dlake na jeziku: “Vreme jeftine radne snage prošlo, UVOZIĆEMO INDIJCE”

  Subvencije države trebalo bi da dobijaju kompanije koje donose nove tehnologije i visoke plate, a ne one koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu, jer je to vreme prošlo, izjavio je danas predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik” Zoran Drakulić .

  On je na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma posvećenom investicionoj klimi rekao da domaći investitori nemaju jednak tretman na našem tržištu kao strani, i da bi ta politika države trebalo da se promeni.

  “Nema nama razvoja od šest ili sedam odsto bez jake domaće privrede”, poručuje Drakulić.

  Ističe da bi subvencije države trebalo da dobijaju kompanije koje donose nove tehnologije i visoke plate, a ne one koje, zapošljavaju jeftinu radnu snagu.

  “Nismo protiv stranih firmi i subvencija, ali lično mislim da je vreme zapošljavanja jeftine radne snage prošlo i ako se nešto subvencioniše, to ubuduće treba da budu firme koje će doneti nove tehnologije, velike pare koje će da donesu nešto dobro za ovu privredu, a ne da subvencionišemo nekoga ko će da zaposli jeftinu radnu snagu”, dodao je Drakulić.

  On se zapitao “šta država ima protiv domaćih iinvestitora”, i dodao da je to pred ekonomskog možda i političko pitanje.

  Ukazuje da su strani investitori povlašćeni, i da su dobili 14 i po puta više subvencija nego domaći.

  “I ono što su dobili domaći investitori su uglavnom kompanije bliske vlasti”, rekao je Drakulić.

  On je kao primer odnosa prema domaćim privrednicima naveo da je pre mesec dana jedan član kluba “Privrednik” otvorio Tržni cenatar u Nišu i da se niko od zvaničnika nije pojavio osim kolega iz kluba a reč je o investiciji vrednoj 70 miliona evra.

  Takođe navodi i primer u Jagodini gde domaća fabrika nameštaja nije uspela da dobije subvencije, već su one date italijanskoj firmi sa sličnim programom. Drakulić kaže da ima dosta takvih primera u Srbiji.

  Najveće subvencije su dobile firme koje su ušle u naše resurse, i mnoge stvari urađene su bez konsultacija sa stručnjacima, dodao je on.

  On se osvrnuo i na mala i srednja preduzeća dodajući da ona moraju da se finansiraju.

  “Moramo da naučimo ljude da nije stvar u tome da se kupe dva stana na Novom Beogradu koji se ne mogu izdati već da ulože na primer, u neku malu firmu pa da svake godine dobije 10 do 15 odsto“, objašnjava Drakulić.

  Ukazuje i na problem nedostatka radne snage, kao i to da mladi nisu spremni da menjaju posao i navike.

  “Tako sad imamo inženjera koji za 600 evra hoće da bude u Beogradu, a neće da ode 150 kilometara od Beograda i radi za 1.500 evra. Mi ćemo morati da uvozimo radnu snagu, razmišljamo da pričamo sa Indijcima da dođu da rade” navodi Drakulić.

  Kaže da su iskustva nekih zemalja pokazala da za 400-500 evra vrunski inženjer iz Indije hoće da ode u drugu zemlju i radi.

  “Nažalost ćemo to morati da počnemo da radimo”, upozorava.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Kopaonik biznis forum

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE