Bio je najbolji rukometaš sveta, a sada SPASAVA ŽIVOTE: Dragan Škrbić za BIZLife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bio je najbolji rukometaš sveta, a sada SPASAVA ŽIVOTE: Dragan Škrbić za BIZLife

  Nekada najbolji rukometaš sveta Dragan Škrbić sada je u poslu gde je svaka utakmica odlučujuća – u medicini. Njegov tim uradio je više od 100 teških operacija na kičmi u Srbiji

  Iako je više od dve decenije ispisivao rukometnu istoriju igrajući u ekipama Crvene zvezde, Atletiko Madrida, Barselone, Hamelna, Celja Pivovarne Laško, nekada najbolji igrač sveta poslednjih godina našao se, ipak, u sasvim drugačijem biznisu.

  Dragan Škrbić, nakon sportske karijere, oprobao se u nekoliko poslova, pa se tako najpre bavio nekretninama, zatim uzgajanjem mandarina u Valensiji, ali se – neočekivano za jednog sportistu – obreo u medicini.

  „Još dok sam se aktivno bavio sportom, bio sam svestan da, kada se završi karijera, treba da razmislim čime ću se baviti. Nisam želeo da budem trener ili menadžer, uvek sam želeo da se bavim nečim drugim, jer rukomet je specifičan sport, ugovori i transferi nisu veliki kao u fudbalu ili košarci. Za to sam se pripremao, uspeo sam da zaradim i potom uložim u biznis”, kaže ekskluzivno za BIZLife Dragan Škrbić.

  Kako se posle rukometa našao baš u medicini

  Predsednik rukometne sekcije Barselone, gde je Škrbić igrao poslednjih šest godina karijere, radio je za jednu špansku firmu koja je uvoznik i distributer medicinskih sredstava u ortopediji.

  „U trenutku kada sam završavao karijeru, on je odlučio da tu firmu napusti i ponudio mi da on i ja osnujemo svoju. Nisam bio spreman, rekao sam mu da ne znam ništa o tome, da imam drugačije planove, ali me je ubedio da sve može da se nauči. Počeo sam da učim o tome, da se informišem, pohađam seminare, a posle i da idem i u operacione sale da vidim kako se izvode operacije”, priča Dragan Škrbić.

  Dragan Škrbić

  Dragan Škrbić

  Nekada i igrač sa klupe može dati odlučujući gol

  Kaže da je sada zadovoljan odabirom i onim čime se trenutno bavi. „Ubrzo sam operacionu salu i hirurgiju doživeo kao sport, kao jednu ekipu u kojoj ima i najboljih svetskih igrača, a to su doktori, ali ima igrača i na klupi, a to sam ja. Ali nekad i taj na klupi može da dâ odlučujući gol”, ističe.

  Firma Dragana Škrbića se bavi uvozom i distribucijom medicinskih sredstava za ortopediju i neurohirurgiju, kao što su proteze za kolena, za kukove, pločice za prelome, šrafovi, sistemi za operaciju kičme.

  Škrbić je ubrzo odlučio da počne da pomaže i pacijentima u Srbiji i sada se i kod nas izvodi spinalna hirurgija, tj. operacije kičme i teških deformiteta. Teške i komplikovane operacije, sa materijalom i medicinskim sredstvima koje obezbeđuje njegova firma, izvode najbolji evropski i svetski hirurzi, koje u Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš dovodi upravo on. Jedan od njih je najpoznatiji hirurg u toj oblasti – Norberto Ventura, koji će tokom aprila i maja sa svojim kolegom iz Pariza (dr Miladi) u Srbiji operisati decu koja imaju teške deformitete.

  Škrbić priča da je primetio da se u Srbiji ne rade dovoljno dečja i kompleksna hirurgija, odnosno da ima samo nekoliko centara ‒ Banjica i VMA, ali to nije dovoljno u odnosu na potrebe.

  „Imamo infrastrukturu, operacione sale, intenzivnu negu, opremu, ali se ta hirurgija nije radila jer nije bilo kadrovskog kapaciteta za to. Naša ideja bila je da rešimo problem pacijentima, da ih operišemo u Srbiji, a ne u inostranstvu, gde je to mnogo skuplje. I porodici je lakše da se dete operiše ovde, a ujedno je bitno i da se naš kadar usavršava i zajedno sa stranim lekarima podiže svoj nivo iskustva i počinje da radi samostalno spinalnu hirurgiju”, objašnjava Skrbić.

  Korisno za usavršavanje lekara u Srbiji

  U poslednje četiri godine u Srbiji je na ovakav način operisano sto dvadesetoro dece i odraslih.

  Kaže da je resorno ministarstvo podržalo ideju jer su troškovi znatno manji – za cenu jedne operacije u Barseloni u Srbiji može da se operiše desetoro dece ili odraslih, a takođe je važno i da se naš kadar usavršava uz strane stručnjake.

  „Sada imamo sve više obučenih lekara, kako u Nišu tako i u Kragujevcu, Novom Sadu, a zahvaljujući tome što se operacije izvode u Srbiji, ušteđeno je 20 miliona evra. Osim toga, rezultati su dobri i nama često roditelji kažu da nas je sam Bog poslao, jer se deci kvalitet života nakon operacije znatno poboljšao, što je naša najveća satisfakcija. Dosta smo se vezali za decu i porodice tokom postupka lečenja”, kaže naš sagovornik.

  Ističe da ima još stotinu pacijenata kojima treba operacija.

  „Sve ovo je izazov za mene, i kao čoveka i kao bivšeg sportiste, reprezentativca koji je igrao, borio se za pobedu i medalju. Tako i ovo sad osećam jer radimo nešto pametno i dobro i nadam se da će to i dalje da traje. Najveća satisfakcija je kada vidimo decu da posle operacije vode kvalitetniji život”, priča Škrbić.

  U operacionoj sali svaka „utakmica” je odlučujuća

  Kada je reč o tome ima li medicina neke sličnosti sa sportom i u čemu je video tu sličnost, kaže da je to timski rad i saradnja i da se u tome najviše pronašao.

  „Ovo je nekako baš po mojoj meri, najviše je slično sa terenom i životom u ekipnom sportu. Osetio sam se kao deo ekipe u operacionoj sali, samo što sada nisam glavni igrač koji daje 10 golova, već onaj koji sedi na klupi i na utakmici igra deset sekundi, ali možda presudnih, a najvažnija je ruka hirurga. Bilo je raznih utakmica, bitnih i manje bitnih, ali ovde je svaka operacija odlučujuća”, priznaje.

  Navodi i da ga zbog toga često u razgovorima, kada pozivaju da se informišu o operacijama, nazivaju doktorom, pa mora da objašnjava da on to nije.

  U slobodno vreme nekada najbolji pivotmen na svetu voli da gleda utakmice u prvenstvu, ali i kada igra reprezentacija, prisećajući se svojih rukometaških dana. 

  Izvor: BIZLife Magazin/Jelena Andrić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE