Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Kon o merama: „Neki su nedodirljivi i to me opasno frustrira“

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se nada da neće biti potrebno zatvarati Beograd ili uvoditi slične mere. Ipak, dodaje, činjenica je da mere moraju da se poštuju da bi se izbeglo zatvaranje.

  Prema njegovim rečima, naglo pogoršanje situacije nije nemoguće. Naglašava da je preporučeno da se maske nose i na otvorenom, čak i na šetalištima kao što je Knez Mihailova ulica u Beogradu.

  „Potencijal za prenošenje virusa u Evropi je trostruko veći nego što je bio, ali to ne možemo da ignorišemo. Mi imamo mnogo bolju situaciju nego ostali, ali se, s druge strane, pogoršava, pogotovo u Beogradu“, rekao je Kon u Jutarnjem programu RTS-a.

  „Postoje nedodirljivi ljudi, koji se ponašaju kao da ništa ne postoji“

  Građani su često rezignirani jer se, na primer, mere strogo sprovode u školi, ali ne i tokom vanškolskih aktivnosti, kao što su treninzi. Kon napominje da je medicinski deo Kriznog štaba toga svestan i da takve situacije kod njih izazivaju veliku zabrinutnost.

  Nama se šalju slike i poruke i svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi, koji se ponašaju kao da ništa ne postoji i to nas vrlo frustrira, kao i svakog drugog. Mislim da je o tome postignut konsenzus, da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera. Ove preporuke se za sada ne shvataju kao ono što je vrlo značajno za onog ko hoće da štiti sebe i druge. Obaveza je gde ne može da se drži distanca. Samo kretanje povećava i izlučivanje virusa. Na raznim šetalištima važi preporuka da se nose maske, pa čak i u Knez Mihailovoj“, naglašava član Kriznog štaba.

  Ponavlja da ga veoma frustrira činjenica što kontrola nošenja maski ne može da se sprovede do kraja.

  „I nadležni hoće isto (kontrolu), a dođete u situaciju da se to ne sprovodi. Ovog puta su to zahtevi i prema lokalnim kriznim štabovima da pojačaju svoja delovanja i svim nadležnim, ne samo inspekcijama, da vrše kontrolu. Kontrola podrazumeva i kažnjavanja. Nemoguće da smo se prebacili na teren kažnjavanja kao najznačajniji umesto da sprovođenje mera bude najznačajnije. I mi smo rezignirani i frustrirani zbog nesprovođenja mera“, navodi Kon.

  Ponavlja da mere zatvaranja nisu trenutno opcija, ali ne bi trebalo, kaže, da nam se desi da dođemo u bezizlaznu situaciju da to mora da se desi.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE