Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DOVIĐENJA 2020: Mali znakovi pandemije pored puta (FOTO)

  Pandemija koronavirusa, koja će svakako biti refren u budućim lamentima nad 2020. godinom, prouzrokovala je i neke „sitne“, usputne posledice na našu svakodnevnicu.

  Posle pandemije više ništa neće biti isto, pa ni one periferne stvari i navike, poput obične sednice kućnog saveta, odlaska kod Deda mraza po poklon, a da ne govorimo o ekološkim „nuspojavicama“ koje je ova virusna pošast donela sa sobom.

  Epidemiološko smeće

  Životna sredina, ova u Srbiji, ugrožena je sa svih strana, iz dimnjaka i auspuha, ali i otpadom, koji je od ove godine, pandemijske, masovno obogaćen još jednim predmetom – maskama.

  Mnogi građani, ažurni u poštovanju epidemioloških mera nose zaštitu na licu, ali zaborave na one ekološke mere, te maske kojima istekne rok trajanja, bacaju, gde drugo, nego na ulicu.

  Tako se, sve učestalije, pored uobičajenih sitnih papirića, opušaka, kesa, na ulicama i u parkovima mogu naći i upotrebljene maske.

  Iako prema rečima epidemiologa bačene upotrebljene maske, kao takve samo u teoriji mogu da predstavljaju epidemiološki rizik, ali uz nekulturan i izrazito ružan običaj bacanja, moglo bi da se sakupi dovoljno motiva da se ipak odšeta do obližnje kante za smeće. 

  Nije na odmet pomenuti i dugoročne ekološke posledice ovakve „navike“. Naime, u nedavnom izveštaju Organizacije Okeani Azije koji pokazuje da je morski svet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski, navodi se da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svetu i ekosistemu.

  „Suvišni“ putokazi

  Da li ste idući ulicom, primetili da ima manje turista? Naravno, ali to je najverovatnije primetila i aktuelna gradska vlast koja više od mesec dana nije našla za shodno da popravi porušeni turistički znak ispred Muzeja Jugoslavije.

  Nesavestan vozač je, još krajem novembra udario u putokaz koji pokazuje put ka Belom dvoru, Stadionu Crvene zvezde i Kući cveća, ali i bolnici „Dragiša Mišović“. Od siline udarca, „koren“ znaka je izvalio i deo betona oko stubića.

  Ovako iskrivljen znak je stajao nekoliko dana, dok se nadležni nisu smilovali da reaguju, ali sve što su uradili jeste da su sklonili znak, ne usudivši ni da poprave bar betonsku razvalinu koja je ostala iza, odnosno ispod putokaza.

  Verovatno im je jasno da turista nema dovoljno da bi bilo potrebe da nekog obaveštavaju gde je Kuća cveća ili Beli dvor, utakmice se svakako igraju bez igrača, dok put za bolnicu već svako zna….a ona je ionako već puna.

  U svakom slučaju, ovaj „manji“ defekt na trotoaru nije bio na listi prioriteta gradskih službi skoro do samog kraja 2020. godine.

  „Outdoor“ kućni savet

  Da smo pre pandemije videli grupu ljudi, stanara neke zgrade kako raspravljaju o gorućim temama, ne bi ni pomislili da tu ima nečeg neobičnog, naročito ako je topao i sunčan dan.

  Međutim, takve scene danas su nužna samoodbrana od eventualne zaraze, a tako su smatrali i nekolicina stanara jedne beogradske zgrade, koji su u želji da smene upravnika, organizovali sastanak na obližnjem terenu, jednog hladnijeg jesenjeg dana… Nisu uspeli, ali su mere koliko-toliko ispoštovali.

  Deda „na distanci“

  Kad smo mi bili mali…mi smo Deda mrazu sedeli u krilu. Fotografija iz jednog beogradskog vrtića ne mora mnogo ni da se komentariše, dovoljno je videti gde sedi Deda mraz, a gde sede mali Nemanja i Lazar…Slika zaista govori više od reči.

  Doviđenja 2020! (ipak se nadamo se da te više videti nećemo)

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE