Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  aleksandar vučić

  Dok rudari štrajkuju, Ministarstvo veruje u dijalog

  Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da briga države za rudare „Resavice“ nijednog trenutka nije dovedena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi to preduzeće moglo da funkcioniše.

  „Ove godine, na zahtev sindikata, obezbeđeno je i jedno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, posebno ceneći doprinos koji su rudari ‘Resavice’ dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana“, navodi se u saopštenju povodom štrajka rudara.

  Rudari svih devet rudnika „Resavice“ su u potpunoj obustavi rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, tako da samo silaze u jame radi njihovog održavanja, a ne iskopavaju ugalj.

  „Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za ‘Resavicu’, zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radimo na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koji su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću“, ističe se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

  Dodaje se da država želi da pomogne rudarima i da put za poboljšanje njihovog položaja vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu.

  Energetska tranzicija

  „Svi se nalazimo na zajedničkom zadatku da obezbedimo sigurnost snabdevanja energetskog sistema, gde i energetska preduzeća i država već imaju dovoljno poteškoća zbog energetske krize u Evropi i svetu“, ukazalo je Ministarstvo.

  Put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU „Resavica“, kako smatraju u tom ministarstvu, je u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje.

  „Naš stav je da energetska tranzicija mora biti i finansijski održiva i socijalno pravedna i namera nam je da sve buduće odluke u vezi sa konsolidacijom i modernizacijom donosimo u dijalogu države, sindikata i poslovodstva ‘Resavice’, kako bismo zajednički došli do rešenja koja su održiva i koja će za rezultat imati bolje uslove za život ljudi u opštinama u kojima se nalaze rudnici u sastavu tog preduzeća“, istaklo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE