Dohodak od rada manji za 3.500 mlrd. USD zbog koronavirusa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dohodak od rada manji za 3.500 mlrd. USD zbog koronavirusa

  Dohodak od rada u uslovima pandemije je u prvih devet meseci ove godine u svetu smanjen za 10,7 posto, odnosno za 3.500 milijardi dolara, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u najnovijem izveštaju.

  Iznos ne uključuje potpore za plate kojima su vlade kompenzovale radnicima gubitke zbog zatvaranja poslovanja u vreme pandemije, a odgovara 5,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u periodu od januara do septembra 2019, objavio je ILO.

  “Zatvaranje poslovanja kontinuirano i dalje remeti stanje na tržištima rada u svetu, rezultirajući većim gubitkom radnih sati nego što se prvobitno procenilo”, navodi se u šestom izdanju izveštaja ILO o posledicama pandemije u svetu rada.

  Radnici u privredama u razvoju i u nastajanju, naročito oni zaposleni na crno, pogođeni su znatno snažnije nego u pređašnjim krizama, objavila je agencija UN.

  Dodaju i da je više pao broj zaposlenih žena nego muškaraca.

  “Moramo udvostručiti napore da suzbijemo virus, ali i preduzeti hitne i odlučne mere kako bismo prevladali ekonomske, društvene i posledice po zapošljavanje koje je izazvao”, rekao je u saopštenju direktor ILO Gaj Rajder.

  “To uključuje dalje potpore za radna mesta, firme i dohodak”, naglasio je Rajder.

  Samo u drugom tromesečju izgubljeno je 17,3 posto radnih sati, što odgovara 495 miliona radnih mesta s punim radnim vremenom, izračunao je ILO.

  U prethodnom izveštaju procenjeno je da je izgubljeno 14 posto radnih sati, odnosno 400 miliona radnih mesta.

  U trećem kvartalu očekuju 12,1 posto izgubljenih radnih sati, što odgovara 345 miliona radnih mesta.

  “Revidirane procene za četvrti kvartal pokazuju sumornije izglede nego što se do sada procenjivalo”, upozoravaju.

  Gubitak radnih sati u zadnjem kvartalu 2020. će po najnovijim procenama iznositi 8,6 posto, što je jednako 245 miliona radnih mesta s punim radnim vremenom, nasuprot do sada procenjenih 4,9 posto, odnosno 140 miliona.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE