Dogovorena cena Bregzita

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovorena cena Bregzita

  Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor oko toga koliko Britanija treba da plati Evropskoj uniji za izlazak, a iznos će biti između 45 i 55 milijardi evra, piše britanski list Telegraf.

  Dva izvora potvrdila su listu da su se dve strane složile oko cifre krajem prošle nedelje.

  Koliko Britanija treba da plati EU za izlazak prema svojim ranije preuzetim obavezama, jedno je od glavnih problema u pregovorima o Brezgitu između dve strane i ukoliko je dogovor postignut to će predstavljati veliki prodor. Telegraf navodi da će konačna cifra biti između 45 i 55 milijardi evra, u zavisnosti od računice koju bude izvela svaka strana na osnovu “zajednički pripremljene metodologije”.

  Do sada je Britanija nudila da plati oko 20 milijardi evra što je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani odbacio, ocenjujući da račun iznosi između 50 i 60 milijardi evra. Na pitanje agencije Frans pres, Evropska komisija i britansko Minstarstvo za Bregzit nisu želeli da potvrde da je postignut dogovor.

  Pregovori dve strane počeli su u junu, a prema pravilima Unije treba da se završe do aprila 2019. godine. Preostalih 27 zemalja u EU su postavili rešenje plaćanja kao jedan od uslova za prelazak na drugu fazu pregovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije. Brisel traži da se ostvari “dovoljan napredak” po tri pitanja – prava Evropljana koji žive u Britaniji posle Bregzita, posledice razlaza na granicu između Irske i britanske provincije Severne Irske, i poravnanje računa sa Britanijom, da bi moglo da se ide dalje u pregovorima.

  Dvadesetsedmorica će na samitu predviđenom 14. i 15. decembra u Briselu reći da li prihvataju da krenu u drugu fazu pregovora, odnosno da li smatraju da ostsvaren dovoljan napredak po ta tri ključna pitanja.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i britanska premijerka Tereza Mej treba da se sastanu 4. decembra da ocene kako napreduju pregovori.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE